Sub, 15.06.2024. 13:17

Tjedan retro igara: Lastik: Zagrebački

Tjedan retro igara: Lastik: Zagrebački

Lastikom se mogu igrati razne igre uz izvođenje niza pokreta, ovisno o igri. Može igrati svatko za sebe ili se može igrati u parovima. Postoji mnogo igara s lastikom, primjerice Trokut, Olimpijada, Prstići, Zagrebački, itd. Za Zagrebački je potrebno minimalno dvoje igrača i prostor za igru dovoljan da se između dvoje igrača rastegne lastik duljine 5 metara.

Svatko za sebe

Dvoje igrača drži lastik rastegnut između sebe, a jedan igrač ga preskače. Ako pogriješi, on ide na mjesto jednog od igrača koji drži lastik, jer je taj sada na redu za preskakanje. Na taj se način igrači izmjenjuju te, kad su ponovno na redu, nastavljaju s korakom na kojem su pogriješili. Ako igraju samo dvoje igrača, jedna se strana lastika zaveže za ogradu, stolicu, stablo i slično, a drugu drži jedan igrač, dok drugi preskače.

U parovima

Dvoje igrača drži lastik rastegnut između sebe, a dvoje ga preskače. Ako netko od para koji preskače pogriješi, suigrač ga može ispraviti. Ako ga ne uspije ispraviti ili ako oboje pogriješe, onda idu na mjesto igrača koji drže lastik te je drugi par na redu za preskakanje. Lastik se prvo drži rastegnut na visini gležnjeva pa se diže do visine koljena, bedara, bokova, struka i pazuha. Tko prvi izvede sve pokrete na visini pazuha, pobjednik je.
Potrebno: lastik.