Sub, 15.06.2024. 12:23

Arhiva vijesti 2013. godine

Arhiva vijesti 2013. godine

Arhiva vijesti Udruge "Portić" iz 2013. godine:

RADIONICE "RASTIMO ZAJEDNO U PORTIĆU"
Rijeka, 19.1.2013.

Krajem 2012. i početkom 2013. godine u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb sudjelovali smo u provođenju programa za roditelje "Rastimo zajedno". Ovaj Program dio je šireg Unicefovog projekta "Prve tri su najvažnije". Cilj mu je pružiti roditeljima podršku, znanje i vještine relevantne za pozitivno roditeljstvo, a ujedno i pomoći u ostvarivanju prava na roditeljstvo koje najviše doprinosi dobrobiti djece. Teorijska ishodišta ovoga programa su psihologijske spoznaje o važnosti prvih godina života za cjelokupni razvoj čovjeka, o važnosti emocionalne topline, rane komunikacije i stimulacije koje su za razvoj djeteta jednako važni kao i prehrana, čistoća i higijenski uvjeti.

Program se sastojao od 11 radionica, tijekom svake radionice polaznici su dobili pisane priloge vezane uz temu radionice. Na kraju svakog susreta roditelji su evaluirali svaku aktivnost, vježbu i temu, razgovarali o njihovoj korisnosti i primjenljivosti u svakodnevnom životu. Voditeljice radionica su bile članice Udruge - psiholog, odgojitelj i pedagog.


DOUBLE DOODLE
Rijeka, 7.2.2013.

Pozivamo vas na edukaciju Double Doodle koju će voditi dr. Majda Končar, prof. defektolog, BRAIN GYM instruktorica i savjetnica s licencom Educational Kinesiology Foundation 1997, 2005, iz Slovenije. Double Doodle namijenjen je djeci i odraslima, pomaže integraciji lijeve i desne hemisfere našeg mozga te opuštanju ramena i smirivanju uma. Double Doodle seminar je prve razine obrazovanja iz područja Edu-K i jedna od opcija za one koji žele biti licencirani Brain Gym instruktori ili savjetnici. Ciljna skupina: djelatnici u vrtićima i školama te roditelji koji žele dati svojoj djeci više.

Vrijeme održavanja edukacije: 24. ožujak 2013. godine
Trajanje: 8 sati
Mjesto održavanja: Osnovna škola Kozala
Kotizacija za sudionike: 40 eura (plativo u kunama)
Uplata na žiro-račun: 2402006-1100477178
Rok uplate: 1. ožujka 2013.

Broj mjesta je ograničen (rad u maloj grupi)


PORTIĆ OBILJEŽAVA MANIFESTACIJU HLAPIĆ 2013.
Rijeka, 23.2.2013.

Udruga Portić uključila se u obilježavanje manifestacije "Hlapić 2013". Portić će u travnju održati radionicu za djecu nižih razreda osnovne škole, a Tete Pričalice će kroz cijeli mjesec travanj djeci skretati pozornost na važnost Ivane Brlić-Mažuranić i ljepote njezinih priča, posebno šegrta Hlapića.


DVIJE RADIONICE IZRADE PISAMA U PORTIĆU
Rijeka, 24.2.2013.

U subotu, 23. i u nedjelju, 24. veljače 2013. u Portiću su održane dvije radionice pisanje unikatnih pisama i izrade kuverti s voditeljicama, našim gošćama iz Zagreba - Ninom Bančetović, Sandrom Vešligaj i Emonom Vukanović.


GODIŠNJA NAGRADA GRADA RIJEKE UDRUZI "PORTIĆ"
Rijeka, 28.3.2013.

Na sjednici riječkog Gradskog vijeća održanoj u četvrtak, 28. ožujka 2013., donesena je Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Rijeke u 2013. godini. Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" dobitnica je Godišnje nagrade Grada Rijeke za projekt "Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida", pružanje podrške djeci te ublažavanje negativnih posljedica hospitalizacije. Nagrada Grada Rijeke udruzi Portić bit će dodijeljena na Svečanoj sjednici u lipnju ove godine. 


UDRUZI "PORTIĆ" DODIJELJENA GODIŠNJA NAGRADA GRADA RIJEKE
Rijeka, 14.5.2013.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u HNK Ivana pl. Zajca u petak, 14. svibnja 2013. uručene su Nagrade Grada Rijeke. Jednu od Godišnjih nagrada Grada Rijeke gradonačelnik Vojko Obersnel uručio je predsjednici udruge "Portić" Kseniji Vičić za projekt "Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida", pružanje podrške djeci te ublažavanje negativnih posljedica hospitalizacije udruge Portić iz Rijeke.


IZLET TETA PRIČALICA I ČLANOVA UDRUGE NA RT KAMENJAK
Rijeka, 20.5.2013.

Kako bismo nagradili vrijedne volontere, koji svojim odgovornim shvaćanjem volonterskog rada najviše doprinose promicanju naših projekata, Strukovna udruga Portić organizirala je 18. svibnja 2013. jednodnevni izlet na Rt Kamenjak u Istri. 

Sve fotografije s izleta pogledajte na: http://udruga-portic.hr/index.php/component/speasyimagegallery/izlet-rt-kamenjak-2013?Itemid=247


ZAVRŠETAK MANIFESTACIJE DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA
Rijeka, 19.6.2013.

Na manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga, Portić je sudjelovao prema najavljenom programu od 12. do 15 lipnja 2013. godine. Zahvaljujemo svim posjetiteljima, članovima Udruge, volonterima, roditeljima i djeci koji su svojim uključivanjem pronašli nešto za sebe i doprinijeli prepoznatljivosti Udruge Portić. Posebno hvala svima u Organizacijskom i programskom odboru, Marti na organizaciji i koordinaciji cjelokupnog programa, Eliani na praćenju i bilježenju iskusnim i znalačkim okom kamere. Tamari i Sandri na druženju s volonterima i prezentaciji volonterske inicijative "Pripovjedač/ica priča u Dječjoj bolnici Kantrida. Marti na podršci i provedbi druženja u Klubu za roditelje "Rastimo zajedno". Ireni, Dijani i Željki na zanimljivoj i kreativnoj provedbi radionice s djecom predškolskog i školskog uzrasta. 


PORTIĆU NAGRADA ERSTE FONDACIJE ZA DRUŠTVENU INTEGRACIJU! 
Rijeka, 7.7.2013.

Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" iz Rijeke za projekt "Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida" osvojila je počasnu nagradu na četvrtoj svečanosti dodjele Nagrade Zaklade ERSTE za društvenu integraciju 2013. godine - što znači da je projekt udruge Portić među 35 najboljih projekata centralne i jugoistočne Europe! 

Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" iz Rijeke i udruga osoba s invaliditetom "Bubamara" iz Vinkovaca osvojile su počasne nagrade na četvrtoj svečanosti dodjele Nagrade Zaklade ERSTE za društvenu integraciju 2013. Među finalistima iz Hrvatske bile su još i dramski studio slijepih i slabovidnih "Novi život", udruga osoba s invaliditetom "Prijatelj", Civitas Zagreb, Društvo tjelesnih invalida, Dječji dom "Tić" iz Rijeke, Autonomni centar ACT, Prostor rodne i medijske kulture "K-zona", Društvo za socijalnu ekologiju "Zeleno zlato" i Srpski demokratski forum.

Pobjednici natječaja za Nagradu Zaklade ERSTE za društvenu integraciju 2013 proglašeni su na svečanosti održanoj 27. lipnja u Beču. Ukupno je nagrađeno 35 organizacija koje su posvećene realizaciji projekata na polju integracije marginaliziranih društvenih skupina u 13 zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe: (Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Hrvatskoj, Kosovu, Mađarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, i Srbiji).

Ukupan fond nagrada iznosi 616.000 eura i bit će raspoređen među svim dobitnicima. Prva nagrada, u iznosu od 40.000 eura, dodjeljena je organizaciji "Mali ljudi" iz Rumunjske, za projekt "Ne bojim se!". Obje organizacije iz Hrvatske osvojit će po 16.000 eura, kao i podršku konzultanata u odnosima s javnošću tokom dvije godine, a također će postati članice Akademije nevladinih organizacija Zaklade ERSTE. Tijekom naredne dvije godine, ove dvije nagrađene organizacije sudjelovat će u nizu edukativnih programa, obuka i radionica, kako bi ojačale svoje kapacitete, zajedno sa 136 organizacija finalista natječaja iz zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe.

Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida Strukovne udruge za promicanje dobrobiti djece "Portić"

Ovaj projekt se kontinuirano provodi od 2009, a njegova dobrobit vidljiva je iz redukcije negativnih efekata dječje hospitalizacije i u pozitivnoj atmosferi u bolnici koju stvaraju volonteri udruge "Portić". Projekt se bazira na holističkom pristupu i na korištenju pričanja priča u terapeutske svrhe.

"Nagradu za društvenu integraciju dodijeljujemo četvrti put, sa snažnom željom da javno odamo priznanje hrabrim organizacijama koje se bore za društvenu integraciju marginaliziranih skupina ljudi u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe. Usprkos značajnim dostignućima, mnoge nevladine organizacije još uvek imaju neizvjesnu budućnost, pogotovo u socijalnom sektoru. Ekonomska kriza i teškoće u društveno-političkom životu, kao i ograničenja koja nameće državna administracija, doprinose situaciji u kojoj mnogi akteri civilnog društva žive i rade u atmosferi stalne nesigurnosti. Želimo čestitati nevladinim organizacijama i ljudima koji sa njima rade i nastojimo javnosti učiniti vidljivima njihove rezultate i ulogu, jer su nam u doba tranzicije svima potrebni pozitivni znakovi društvenog angažmana zahvaljujući kojima vjerujemo da možemo nešto promjeniti i da svako od nas može doprinjeti tome da stvorimo ljepše mjesto za život", rekla je Doraja Eberle, predsjednica Upravnog odbora Zaklade ERSTE.

Nagrađeno je 35 organizacija (30 dobitnika Nagrade, 4 dobitnika specijalne nagrade žirija i jedan dobitnik nagrade od strane organizacija sudionica). Odluku o pobjednicima donio je međunarodni žiri između 136 organizacija koje su ušle u finale natječaja i skoro 2000 prijavljenih projekata. 


UDRUGA PORTIĆ SUDJELUJE U MANIFESTACIJI "HRVATSKA VOLONTIRA!"
Rijeka, 17.9.2013.

U sklopu manifestacije "Hrvatska volontira!", a u organizaciji Udruge za razvoj civilnog društva Smart, Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" i ove se godine aktivno odazvala i uključila u manifestaciju. Aktivnosti udruge Portić, koje možete pogledati na: hrvatskavolontira.doc održat će se 21. rujna 2013., u prostorima udruge Portić, na adresi Trg Svete Barbare 5 (prvi kat). Za sudjelovanje u Radionici – "Slastičarnica" ulaznica za djecu je jedno svježe jaje, a za sve ostale radionice potrebno je samo malo dobre volje. Prijaviti se možete putem telefona koordinatoricama radionica. Cilj nam je promovirati naše poznate i neke nove programe i aktivnosti te informacije podijeliti sa zainteresiranim građanima i medijima u svrhu promocije volonterstva.


POZIV NA LIKOVNE RADIONICE U PORTIĆU
Rijeka, 19.11.2013.

Udruga Portić vas poziva na besplatne likovne radionice "Čarobna igra mašte" namijenjene djeci od 5 do 12 godina. Radionice će se održavati u Portiću svaki utorak i petak u trajanju od dva školska sata od 26. studenog do 20. prosinca. Voditeljice radionica su Ela, Gloria i Petra, studentice Akademije primijenjenih umjetnosti na studiju Likovne pedagogije.


RADIONICA IZRADE BROŠA ZA PRIČALICE
Rijeka, 3.12.2013.

Drage Pričalice, pozivamo vas u četvrtak, 28.11.2013. u 16:00 sati, u prostor Strukovne udruge za promicanje dobrobiti djece Portić, Trg Sv. Barbare 5/1, gdje ćete uz pomoć Tete pričalice Ane izraditi personalizirani broš, kojeg možete nositi kada čitate djeci na Kantridi! Uz dobru volju na radionicu trebate donijeti jednu iglu i, ukoliko želite, šljokice, dugmiće, trakice i druge ukrase kako bi vaš unikatni broš bio što posebniji. 

 

 


BESPLATNE ORIGAMI RADIONICE 
Rijeka, 16.12.2013.

Udruga Portić organizira Origami - radionice inspirativne i zabavne tehnike presavijanja papira, namijenjene djeci od 1. do 4. razreda. Radionice su BESPLATNE (broj polaznika je ograničen). Održavat će se svakog dana u vrijeme školskih praznika, a započinju u ponedjeljak, 23.12., od 10:30 do 12 sati. 

   
   

PORTIĆ U MEDIJIMA TIJEKOM 2013. GODINE: