Čet, 18.07.2024. 10:49

Arhiva vijesti 2016. godine

Arhiva vijesti 2016. godine

Arhiva vijesti Udruge "Portić" iz 2016. godine:

NOVI CIKLUS RADIONICA "RIJEKA PODRŠKE - RASTIMO ZAJEDNO" I "RASTIMO ZAJEDNO PLUS"

Udruga Portić u suradnji s partnerima "Centrom za socijalnu skrb – Obiteljski centar" i "Centrom za podršku roditeljstvu Zagreb" i ove godine organizira ciklus radionica "Rijeka podrške - Rastimo zajedno" namijenjenih roditeljima predškolske djece. Riječ je o 11 radionica koje imaju za cilj osnažiti roditelje da u poticajnom okruženju zajedno s voditeljicama radionica i drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo. Radionice su namijenjene svim roditeljima predškolske djece, a prioritet će imati roditelji koji svoje roditeljstvo ostvaruju u otežanim uvjetima. Polaznici će moći bolje upoznati sebe kao roditelja te prepoznati učinkovite načine kako se nositi s dodatnim životnim poteškoćama uz roditeljstvo koje je samo po sebi zahtjevno.

Voditeljice radionica su Nina Vela-Vrabec i Ksenija Vičić, pedagoginje s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom i roditeljima. Prva radionica će se održati 12. siječnja u 10 sati u prostorijama Obiteljskog centra.

Radionice "Rastimo zajedno plus" namijenjene su roditeljima djece s teškoćama u razvoju. Glavni cilj ciklusa od 11 radionica jest stvoriti poticajno okruženje u kojemu će polaznici moći bolje upoznati sebe kao roditelja te prepoznati učinkovite načine kako se nositi s dodatnim opterećenjima kao i načine na koje se odnose prema svom djetetu.
Prijave su obavezne, primaju se do popunjavanja grupe, a najkasnije do 10. siječnja. Voditeljice su Sonja Pribela – Hodap i Gorana Mišćenić, psihologinje s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom i roditeljima. Prijave na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
odnosno brojeve mobitela: 099 569 5247 i 098 258 593

Program financira Ministarstvo socijalne politike i mladih RH, radionice su za roditelje besplatne.


ODRŽANA KONFERENCIJA VODITELJA PROGRAMA "RASTIMO ZAJEDNO" I "RASTIMO ZAJEDNO PLUS"
Rijeka, 7.2.2016.

Proteklog vikenda, točnije 5. i 6. veljače u Daruvaru je održana 6. godišnja konferencija voditeljica i voditelja programa podrške roditeljstvu djece predškolske dobi "Rastimo zajedno" i "Rastimo zajedno Plus".

Portić je sudjelovao u organizaciji konferencije zajedno s Centrom za podršku roditeljstvu "Rastimo zajedno" iz Zagreba, Udrugom "Korak dalje" iz Daruvara, UNICEF-om, Gradom Daruvarom i Agencijom za odgoj i obrazovanje. Konferencija se održala uz financijsku podršku projekta SUPPORT kojeg sufinancira Europska unija iz sredstava Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Konferenciji je prisustvovalo preko 200 odgajatelja, psihologa i drugih stručnjaka, djelatnika dječjih vrtića i centara za socijalnu skrb (podružnice - obiteljski centri) iz svih krajeva Hrvatske. Tema ovogodišnjeg okupljanja voditeljica i voditelja radionica "Rastimo zajedno" i "Rastimo zajedno Plus" bila je "Stručna podrška voditeljicama i voditeljima u provedbi programa podrške roditeljstvu". U stručnom dijelu konferencije cijenjeni predavači održali su zanimljiva predavanja i radionice na različite teme poput: "Veselja i muke s različitostima u vrijednostima i svjetonazorima", "Supervizija kao podrška voditelji(ca)ma programa Rastimo zajedno (Plus)", "Zašto odrasli trebaju bajke?" i "Grupni rad sa zahtjevnim ulogama". Osim stručnog dijela, na konferenciji su predstavljeni i rezultati projekta SUPPORT – SUstavna Podrška za POdršku RodiTeljstvu kojeg od prosinca 2014. g. provodimo u partnerstvu s Centrom za podršku roditeljstvu "Rastimo zajedno" i udrugom "Korak dalje" iz Daruvara. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sudionicima konferencije predstavljene su informacije o superviziji za voditelje "Rastimo zajedno (Plus)" radionica kao i informacije o priručniku „Standardi i pokazatelji kvalitete u provedbi programa podrške "Rastimo zajedno" i "Rastimo zajedno Plus" koji je razvijen u sklopu projekta SUPPORT. Program konferencije održavao se u prostorima Pučkog otvorenog učilišta, Gradske vijećnice i Hotela "Termal".

 

STANDARDI I POKAZATELJI KVALITETE U PROVEDBI PROGRAMA PODRŠKE RODITELJSTVU "RASTIMO ZAJEDNO" I "RASTIMO ZAJEDNO PLUS"
Rijeka, 26.2.2016.

Vodeći se idejom kako je kvaliteta provedbe programa razvojna, a ne statična kategorija što znači da jednom postignuta kvaliteta sama po sebi nije garancija njezine trajnosti i na njezinu je održavanju potrebno kontinuirano raditi, razvijen je dokument "Standardi i pokazatelji kvalitete u provedbi programa podrške roditeljstvu "Rastimo zajedno" i "Rastimo zajedno Plus". Namjera je dokumenta pokretanje promjena i unapređenje sustava iznutra uz preuzimanje odgovornosti za kvalitetu rada. Sustav osiguranja kvalitete razvijen u projektu SUPPORT – SUstavna Podrška za POdršku RodiTeljstvu omogućuje organizacijama civilnog društva i drugim ustanovama u kojima se provode programi "Rastimo zajedno" i "Rastimo zajedno Plus" da roditeljima ponude odgovarajuću socijalnu uslugu u skladu sa standardima, koristeći pritom ovaj dokument kao pisani trag i pomoć u procjeni dostignute razine kvalitete u provedbi radionica. Sustav se primjenjuje kroz samoprocjenu i omogućuje organizacijama unutarnju procjenu kvalitete u provedbi Programa te im pomaže u uvođenju potrebnih poboljšanja.

Dokument "Standardi i pokazatelji kvalitete u provedbi programa podrške roditeljstvu "Rastimo zajedno" i "Rastimo zajedno Plus" preuzmite na: knjiga_standardi.pdf


UDRUGA PORTIĆ PREDSTAVILA REZULTATE PROJEKTA SUPPORT
Rijeka, 26.2.2016.

Udruga Portić predstavila je u Gradskoj vijećnici rezultate projekta SUPPORT – Sustavna Podrška za Podršku RodiTeljstvu, financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Riječ je o programu koji je Udruga Portić zajedno s Centrom za podršku roditeljstvu "Rastimo zajedno" iz Zagreba i udrugom "Korak dalje" iz Daruvara provodila tijekom 2015. i 2016. godine radi podizanja razine kvalitete provedbe programa podrške roditeljstvu na području grada Rijeke i cijele Hrvatske. Više na: http://www.liburnija.com/udruga-portic-predstavila-rezultate-projekta-support-sustavna-podrska-za-podrsku-roditeljstvu/


U GALERIJI KORTIL OTVORENA IZLOŽBA "ORIGAMI ZDENKA - PUT DO SVJETSKIH MAJSTORA ORIGAMI UMJETNOSTI"
Rijeka, 4.4.2016.

Galerija Kortil u Rijeci ugostila je izložbu radova posvećenu origamiju, pradavnoj, tradicionalnoj japanskoj vještini kreiranja raznih likova od papira pod nazivom "Origami Zdenka – Put do svjetskih majstora origami umjetnosti". Izložbu su organizirali Hrvatsko origami društvo iz Zagreba i Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić iz Rijeke u suradnji s Gradom Rijeka i Galerijom Kortil. Svečanoj inauguraciji nazočili su veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Keiji Idegradonačelnik Vojko Obersnel te spiritus movens ove izložbe, predsjednica Udruge origami Sanja Srbljinović Čuček i predsjednica Udruge za promicanje dobrobiti djece Portić Ksenija Vičić koje su izložbu posvetile Zdenki Šegoti, majstorici origamija, zaslužnoj za promicanje ove umjetničke vještine u ovom kraju. Više o izložbi pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=yPMEt4DC3OE

Fotografije s izložbe pogledajte na Facebook stranici udruge "Portić": https://www.facebook.com/pg/PorticRijeka/photos/?tab=album&album_id=1055082157898224


UDRUGA PORTIĆ SUDJELUJE NA FESTIVALU GLEDAJ (U)DRUGE
Rijeka, 20.5.2016.

Pločnik riječkog Korza jutros je osvanuo ispunjen naljepnicama s porukom "Gledaj (u)druge", kao dio istoimene kampanje pokrenute od strane petnaestak riječkih udruga okupljenih u neformalnu inicijativu. Uz ovu intervenciju u javnom prostoru za početak sljedećeg tjedna najavljena je akcija fotografiranja, 23. i 24. svibnja na Korzu, te Festival udruga koji će se održati u srijedu, 25.svibnja, na riječkom lukobranu.

Kampanja "Gledaj (u)druge" je nastala radi osvještavanja javnosti o važnosti rada udruga i civilnog društva, ali i kao odgovor na nedavne okolnosti među kojima je smanjenje financijskih sredstava za programe i projekte udruga. Cilj je javnosti jasno prikazati brojnost, motiviranost i upornost udruga u postizanju pozitivnih društvenih promjena i unapređenju kvalitete života u zajednici. Također, kampanjom se želi naglasiti činjenica da je veliki broj građana na neki način povezan s udrugama, neposredno ili posredno, kroz članstvo, volontiranje ili korištenje njihovih usluga i aktivnosti.

U ovom trenutku inicijativu čine Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Udruga za scenske umjetnosti Prostor Plus, Udruga Kreativni kolektiv Kombinat, Udruga Ri Rock, Savez udruga Molekula, Udruga Filmaktiv, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, SOS telefon - Rijeka, Udruga za pomoć žrtvama nasilja, Centar tehničke kulture Rijeka, Regionalni info centar za mlade Rijeka – UMKI, U.Z.O.R. - Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka, Udruga Delta, Udruga Šarolija, Centar za kulturu dijaloga CeKaDe, Društvo naša djeca Opatija, Udruga EU klub, Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić, Udruga Za bolji svijet, Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA, Društvo za zaštitu životinja Rijeka, Udruga mladih Roma "Romska budučnost", Ekološko socijalni forum, Udruga za pomoć ovisnicima Vida Rijeka.

Tekst preuzet sa stranice: http://www.ctk-rijeka.hr/hr/udruge-pokrenule-kampanju-gledaj-udruge

Pogledajte fotografije s manifestacije "Gledaj (u)druge":


VOLONTERSKA AKCIJA "VOLONTERI SKUPLJAJU OSMIJEHE"
Rijeka, 22.5.2016.

Kao uvod u simpozij "Vrijednost volontiranja za studente i zajednicu", volonteri – studenti Fakulteta Zdravstvenih studija, udruge Portić, Za bolji svijet i SMART organizirale su volontersku akciju "Volonteri skupljaju osmijehe", na odjelima Dječje bolnice Kantrida. Mali pacijenti su na trenutak zaboravili na svoj boravak u bolnici, slušali su priče i čitali slikovnice, uživali u trikovima klaunova – doktora s kojima su i zapjevali, a volonteri su ih razveselili šarenim balonima. 

Na akciji je sudjelovalo 20 volontera i volonterki.

Nažalost, u Hrvatskoj su rijetki primjeri volontiranja u bolnicama, obično volonterske aktivnosti organiziraju udruge (na primjer Udruga Nada, Portić, Krijesnica) dok bolnice kao organizatore volonterskih aktivnosti nalazimo još rjeđe. Kako nam govori praksa uključivanja volontera u ustanove u području socijalne skrbi, volonteri mogu doprinijeti tomu da pacijenti svoj boravak u bolnici doživljavaju manje stresnim, ispunjavanjem vremena čitanjem, razgovorom, igrama, kreativnim radionicama i slično. Nadamo da će volonterstvo postati dio zdravstvenih ustanova kako bi se i kroz taj aspekt podigla kvaliteta liječenja.


AKTIVNOSTI U PORTIĆU: KNJIŽNICA, RADIONICA PLETENJA, RADIONICE RUKOTVORINA
Rijeka, 30.9.2016.

Dragi volonteri,

s dolaskom jeseni vraćaju se i naše uobičajene aktivnosti u Portiću. Tako od srijede, 6.10.2016. počinje raditi naša knjižnica - radno vrijeme je srijedom od 16 do 18 sati. Naše čuvarice knjiga Drina i Nina čekaju vas da odaberete pokoju knjigu, slikovnicu, a imamo odista lijep izbor, pa iskoristite mogućnost besplatne posudbe dodatnih knjiga uz onih 8 iz Stribora.

U isto vrijeme kada i knjižnica, održavat će se radionica pletenja pod stručnim vodstvom naše majstorice igala i vune Nine stoga pozivamo sve koji bi htjeli naučiti plesti ili usavršiti tu vještinu - igle i vuna su osigurani, a predznanje nije potrebno :-)

Počinjemo i s pripremama za Božićni sajam, pa kreću radionice rukotvorina koje vodi naša pričalica zlatnih ruku Ljiljana. Na radionicama ćemo raditi božićne ukrase od filca te kuglice. Za sada ćemo krenuti s ukrasima od filca, a s kuglicama za koji tjedan o čemu ću vas obavijestiti. Pozivamo sve koji poznaju osnove šivanja, tj. znaju sašiti npr. dugme neka se pridruže radionicama - materijal je osiguran. Radionice će se održavati: ponedjeljkom i srijedom od 18.30 do 20.30 sati počevši od ponedjeljka 3. listopada. Možete odlaziti oba dana ili samo jedan, kako vam odgovara. Svi koji su sudjelovali prošle godine znaju kako nam je lijepo bilo, osim što nešto korisno napravimo, ugodno se družimo i bolje upoznajemo!

Termini svih aktivnosti bit će uneseni u kalendar pričaonica! Radujemo se zajedničkom druženju!

Vaš Portić

 

DJEČJI TJEDAN: RADIONICE U PORTIĆU
Rijeka, 5.10.2016.

Udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" povodom Dječjeg tjedna organizira nekoliko radionica namijenjenih djeci.

U subotu, 8.10.2016. od 10 do 12 sati održat će se radionica "ČUDNOVATA PRIČA O BOJAMA" (Mjesto: Trg sv. Barbare - u slučaju lošega vremena održat će se u prostorijama Portića, Trg sv. Barbare 5/1) namijenjena djeci od 6 godina nadalje.

U nedjelju, 9.10. od 11 do 12 sati u suradnji s plesnim studiom FLASHDANCE UNIT održat će se radionica "ZAPLEŠIMO ZAJEDNO" na Trgu sv. Barbare namijenjena djeci svih uzrasta.

U srijedu, 12.10. od 17 do 18.30 sati održat će se "INTERAKTIVNA PRIČAONICA" u Udruzi Portić, Trg sv. Barbare 5/1, namijenjena djeci od 5 godina nadalje.


PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA "PORTIĆ - SIGURNA LUČICA DJEČJIH SRCA"
Rijeka, 27.10.2016.

Povodom 10. obljetnice riječke Udruge za promicanje dobrobiti djece Portić, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predstavljena je monografija "Portić – Sigurna lučica dječjih srca" čije su urednice Ksenija Vičić i Maja Opašić. Uz istaknute pojedince iz javnog života, prezentaciji su nazočili suradnici, sudionici i volonteri Udruge Portić. Najpoznatiji projekt ove udruge je "Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida", poznatiji pod nazivom "Tete i barbe pričalice", u sklopu kojeg educirani volonteri svake večeri svojim pričama djeci uljepšavaju i olakšavaju boravak u Dječjoj bolnici Kantrida.

Udruga Portić osnovana je 2006. godine i njezini su članovi do sada pokrenuli sedam različitih projekata i programa namijenjenih djeci, roditeljima i široj zajednici. "Ne trebaš hodati po vodi, ne moraš biti bolji od drugih, nemaš ništa više od onog što svi ostali imaju, ali ono što čini razliku, djela su kojima kod drugih ostavljaš svoj trag… otisak srca“ početak je monografije "Portić – Sigurna lučica dječjih srca" koja objedinjuje povijest nastajanja Udruge Portić i pregled projekata i aktivnosti Udruge.

Uz istaknute pojedince iz javnog života, prezentaciji su nazočili suradnici, sudionici i volonteri Udruge Portić koji kroz svoj humani i hvalevrijedan rad uvelike doprinose društvu. Događaju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Miroslav Matešić, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije Dragica Marač, predstavnica Dječjega odjela Stribor Gradske knjižnice Rijeka Verena Tibljaš, dekanica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Lidija Vujičić, predstojnik Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. sc. Goran Palčevski, dr. med. i pročelnica Odjela za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. sc. Jelena Roganović, dr. med.

Pojedinci koji su se posebno istaknuli u 10 godina rada Udruge dobili su Zahvalnicu i monografiju, koja je uručena i svima u publici. U prigodnom dijelu programa nastupila je pjevačica Iva Gortan, također i teta pričalica. Nakladnik monografije je Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić, a urednice monografije su Ksenija Vičić i Maja Opašić. Tiskanje monografije omogućili su Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i DUING d.o.o.

Više o predstavljanju monografije pročitajte ovdje: https://www.rijeka.hr/predstavljena-monografija-portic-sigurna-lucica-djecjih-srca/

Sve fotografije s predstavljanja pogledajte na Facebook stranici Udruge "Portić": https://www.facebook.com/pg/PorticRijeka/photos/?tab=album&album_id=1239149386158166


DONACIJA ERSTE GRUPE UDRUZI PORTIĆ!
Rijeka, 26.12.2016.

Dragi naši, veliko nam je zadovoljstvo obavijestiti vas da nam je Erste grupa danas uplatila donirani iznos prikupljen u humanitarnoj akciji "Doniraj knjigu - kupi knjigu - uljepšaj dan jednom djetetu - budi ponosan!" kojoj su se odazvali brojni zaposlenici Erste grupe u Hrvatskoj!

Akciju je inicirala gđa Snježana Bozinovska, voditeljica Erste Trening centra, a na poziv za pomoć tetama pričalicama. Njezine kolege tijekom predblagdanskog razdoblja donirali su knjige iz vlastitih kolekcija, a potom su te knjige ponudili svima ostalima kao zgodnu mogućnost kupovine poklona njihovim najbližima. Prijatelji i obitelji djelatnika Erste grupe tako su ove godine pod bor dobili knjigu koju su kupili na ovaj način!

Dobili smo i poruku iz Erste grupe: "Činite divnu stvar za bolesnu dječicu i sretna sam što smo i mi mogli malo pomoći bar na ovaj indirektan način! Želim vama i svim vašim kolegama volonterima, uistinu Sretan Božić, radosne blagdane i uspješnu 2017. godinu na svim poljima."

 


PORTIĆ U MEDIJIMA TIJEKOM 2016. GODINE: