Čet, 18.07.2024. 11:06

Arhiva vijesti 2017. godine

Arhiva vijesti 2017. godine

Arhiva vijesti Udruge "Portić" iz 2017. godine:

UDRUZI PORTIĆ ODOBRENA INSTITUCIONALNA PODRŠKA NACIONALNE ZAKLADE
Rijeka, 14.2.2017.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva 23. siječnja 2017. godine objavila je rezultate natječaja za Institucionalnu podršku u 2017. godini. Između 40 organizacija civilnog društva kojima je odobrena Institucionalna podrška, našla se i Udruga za promicanje dobrobiti djece „Portić“. 

Upravni odbor Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva na svojoj sjednici održanoj 19. siječnja 2017. godine donio je odluke o odobravanju financijskih sredstava za institucionalne podrške u 2017. godini temeljem natječaja raspisanog u 2016. godini. Na istoj sjednici Upravni je odbor donio odluku i o objavi novog natječaja za dodjelu institucionalne podrške stabilizaciji i/ili razvoju udruga do polovine veljače 2017. godine.


TJEDAN DOBRE DJEČJE KNJIGE
Rijeka, 25.4.2017. 

Udruga Portić uključila se u Tjedan dobre dječje knjige, u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka. Riječ je o manifestaciji za djecu i roditelje, posvećenoj radosti čitanja, čaroliji stvaranja i užitku svakovrsne igre koja se održava od 24. do 30. travnja 2017. godine. Namijenjena je djeci, ali i svima odraslima uključenima u njihov razvoj. Cilj je skretati pažnju na važnost razvoja čitatelja od najranije dobi, te upoznati djecu i nositelje njihova odgoja s promjerima dobre dječje knjige i autorima koji djeci šalju pozitivne poruke.

Manifestacija se održava od 2012. godine te ove godine slijedi njeno šesto, do sada najveće izdanje u koje su se uključili partneri iz cijele Primorsko-goranske županije. Tako će, šesti po redu Tjedan dobre dječje knjige, zaživjeti i u Bakru, Bribiru, Delnicama, Kostreni, Malom Lošinju, Opatiji i Viškovu.

Udruga Portić uključila se u Tjedan dobre dječje knjige s radionicom Bajkaonica za velike koju vode Ksenija Vičić i Maja Opašić. Namijenjena je odraslim ljubiteljima bajki, a odgovara na pitanja: "Zašto djeca i odrasli trebaju bajke?" i "Koja je njihova uloga i primjena?". Sudionici radionice imat će priliku doznati kako sami mogu napisati priču/bajku, a tijekom radionice i okušati se u pisanju bajke koja može imati i iscijeljujuću ulogu za njih same ili za osobu kojoj će namijeniti tu priču.

Bajkaonica će se održati u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka u utorak, 25. travnja 2017. godine, s početkom u 18:00 sati.

Udruga Portić će održati i dvije radionice u vlastitom prostoru (Trg sv. Barbare 5/1). Riječ je o pričaonici za najmlađe pod nazivom "A što je bilo dalje?“ te o origami radionici pod nazivom Male knjige koju vodi Zdenka Šegota. "A što je bilo dalje?" je na rasporedu u srijedu, 26. travnja u 18:00 sati, a "Male knjige" u petak, 28. travnja u 17:00 sati.

Predstavljanje programa "Tjedne dobre dječje knjige" pogledajte na Kanalu RI: http://www.kanal-ri.hr/hr/tjedan_dobre_djecje_knjige/6525/19

Fotografije s "Bajkaonice" pogledajte u nastavku:


PRIZNANJE ZA DOPRINOS LGBTI RAVNOPRAVNOSTI
Rijeka, 27.4.2017.

Udruga Portić je 21. travnja 2017. godine primila Priznanje za doprinos LGBTI ravnopravnosti na radnom mjestu.

Predstavnice Udruge sudjelovale su na konferenciji "Radnopravnost 2017. – Radno okruženje ponosno na raznolikost". Konferencija je dio aktivnosti projekta "LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu", kojeg financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici sindikata Unite the Union. U drugom dijelu konferencije predstavljene su smjernice za kolektivno pregovaranje u vidu oglednog kolektivnog ugovora usmjerene na suzbijanje diskriminacije LGBTI osoba u području rada i radnih uvjeta. Na okruglom stolu uz predstavnike Unite the Uniona govorili su ministra rada i mirovinskog sustava g. Luka Rajčić, te predstavnici/ce Sindikata obrazovanja, medija i kulture, Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova, Regionalnog industrijskog sindikata te udruge Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju – BRID.

Program konferencije nastavljen je uz ceremoniju dodjele priznanja poslodavcima koji su javno sudjelovali u Indikatoru ravnopravnosti na radnom mjestu. Od ukupno 94 poslodavca iz privatnog, javnog i civilnog sektora koji su sudjelovali, a ukupno zapošljavaju preko 12 000 osoba u Hrvatskoj, njih 39 je to učinilo javno. Udruga Portić našla se među poslodavcima koji su Indikator ravnopravnosti ispunili javno: http://ravnopravnost.lgbt/2017/04/24/ovi-poslodavci-javno-su-podrzali-indikator-ravnopravnosti-na-radnom-mjestu/


UDRUGA "PORTIĆ" VOLONTIRA!
Rijeka, 23.5.2017.

U ponedjeljak, 22. svibnja započinje manifestacija Hrvatska volontira koja će trajati do 27. svibnja 2017. Tema ovogodišnje kampanje jest Volontiraj! – biraj zajednicu u kakvoj želiš živjeti. Ovogodišnjom manifestacijom želi se povećati svijest građana o važnosti njihove uloge u zajednici te promovirati vrijednosti i doprinos koje volontiranje ima na razvoj demokracije i aktivnog građanstva.

Udruga Portić se uključila u manifestaciju s čak 6 aktivnosti: 
1. Pripovjedač/ica priča za laku noć 
(22. - 27.5.2017.) - svaku večer od 19 do 20 sati 
2. Radionica rukotvorina 
(22.5.2017.) u 18:30 sati (otvoreno za sve zainteresirane) 
3. Radionica pletenja 
(24.5.2017.) u 17 sati (otvoreno za sve zainteresirane) 
4. Knjižnica - (24.5.2017.) u 17 sati 
5. Radionica za volontere "Čitati i misliti kritički" 
(četvrtak, 25.5.2017.) u 18 sati 
6. Edukativni izlet na Učku (Land art staza) za članove i volontere
(27.5.2017.)


FESTIVAL "GLEDAJ (U)DRUGE 2017." NA RIJEČKOM KONTU
Rijeka, 25.5.2017.

Neformalna inicijativna mnogobrojnih udruga sa šireg riječkog područja i ove godine nastavlja započetu suradnju i organizaciju kampanje "Gledaj (u)druge" i poziva sve koji žele provesti ugodno popodne u prijateljskoj atmosferi, učeći i družeći se kroz razne aktivnosti koje pripremaju udruge. Festival Gledaj (u)druge na Kontu održat će se 25. svibnja od 16 do 21 sati. U programu će se naći za svakoga ponešto, od radionica i prezentacija programa, preko glazbenih i sportskih nastupa, do predavanja, savjetovanja, simulacija i fine klope.

Kampanju je 2016. pokrenulo je petnaestak riječkih udruga okupljenih u neformalnu inicijativu koje su prepoznale potrebu za aktivnijim promicanjem vrijednosti i značaja civilnoga društva u javnosti te povećanjem vidljivosti rada udruga za opće dobro i razvoj lokalne zajednice. Rezultat ove suradnje i udruživanja resursa bio je cijeli tjedan događanja i aktivnosti u koje se uključilo 109 udruga iz cijele Hrvatske. One su u 2015. godini provele 829 projekata u svojoj zajednici u koje je uključeno 146.749 korisnika i 4.997 volontera

Udruige žele pokazati da su ovdje s razlogom i to će učiniti kroz različite aktivnosti:

Akcija fotografiranja na Korzu koja će se održati od 22. do 24. svibnja u terminima od 10 do 13 i od 15 do 18 sati. Svi zainteresirani građani i građanke moći će pokazati svoju podršku udrugama tako što će se fotografirati sa zanimljivim "Gledaj (u)druge" rekvizitima, a fotografije ćemo objavljivati na društvenim mrežama.

Festival Gledaj (u)druge na Kontu održat će se svibnja od 16 do 21 sat te su pozvani svi koji žele provesti ugodno popodne u prijateljskoj atmosferi, učeći i družeći se kroz razne aktivnosti koje pripremaju udruge. U programu će se naći za svakoga ponešto, od radionica i prezentacija programa, preko glazbenih i sportskih nastupa, do predavanja, savjetovanja, simulacija i fine klope.

Pogledajte fotografije aktivnosti udruge "Portić" na festivalu "Gledaj (u)druge":


POD RIJEČKIM SUNCOBRANOM
Rijeka, 31.5.2017.

Udruga Portić organizira kreativne radionice za djecu "Pod riječkim suncobranom" tijekom ljetnih školskih praznika. Kroz različite radionice djeca će imati prigodu družiti se, igrati, zabavljati i istraživati i učiti na zanimljiv i drugačiji način te se kreativno izražavati. Radionice su namijenjene djeci od 7 do 10 godina, a održavaju se od 7:30 do 16:30 svaki radni dan.

Osigurali smo sportske rekvizite, pribor i materijale za radionice. U ponudu je uključen ručak-topli obrok! Pod Riječkim suncobranom ima malo mjesta, stoga se prijavite čim prije. Kod nas se djeca osjećaju ugodno i dobrodošlo!


RASTIMO ZAJEDNO PLUS
Rijeka, 2.6.2017.

U periodu od 28. veljače do 23. svibnja 2017. godine u prostorijama Udruge "Portić" provodio se program radionica za roditelje "Rastimo zajedno plus". Radionice su provedene u sklopu projekta "Obiteljsko – rehabilitacijski programi za obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom" kojega provodi Udruga "Pegaz" Rijeka s partnerima; Centrom za socijalnu skrb iz Rijeke, Konjičkim klubom "Eohippus" iz Vinovaca i Udrugom za terapijsko i rekreacijsko jahanje "Nada" iz Vrbovca. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva.

Program se sastoji od jedanaest dvosatnih radionica, konceptualno i tematski povezanih, a namjenjen je roditeljima djece s teškoćama u razvoju do šest godina starosti.

Voditeljice programa su Nina Vela Vrabec, dipl. socijalna pedagoginja i Danijela Perić Kosović, prof. psiholog. Koristeći različite oblike rada, zajedno s roditeljima nastojale su stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje kroz koje roditelji bolje upoznaju sebe u ulozi roditelja, prepoznaju učinkovite načine kako se nositi s dodatnim opterećenjima pod kojima žive, razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, prepoznaju na koje se načine odnose prema svom djetetu te doznaju i za druge moguće načine.


DANI SVETOG VIDA 2017. U PORTIĆU
Rijeka, 22.6.2017.

Povodom obilježavanja Dana sv. Vida, Udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" je organizirala različite kreativne i edukativne radionice. 13. lipnja 2017., u prostoru Udruge održana je pričaonica za djecu nižeg školskog uzrasta "Povedat štorije z našega kraja 'Trsatski zmaj'", a istoga se dana u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci održala pričaonica za srednjoškolce "Ivan i tuljanovo krzno"

U srijedu, 14 lipnja 2017. na Trgu svete Barbare odvijao se, sada već tradicionalni, Vidov origami maraton. Djeca - polaznici origami radionica u Portiću, učili su svu zainteresiranu djecu osnovama origami vještine. Origami maratonu priključila se i Udruga filmskih entuzijasta AnimatoRi koja je autor videa snimljenog tehnikom stop animacije (stop motion) kojeg možete vidjeti na: https://www.youtube.com/watch?v=0iwx9eSebCY


KREATIVNE LJETNE RADIONICE "POD RIJEČKIM SUNCOBRANOM"
Rijeka, 28.7.2017.

Kreativne ljetne radionice za djecu mlađeg školskog uzrasta "Pod riječkim suncobranom" održane su u prostoru Udruge Portić od 19. lipnja do 3. srpnja 2017. godine. Osmero polaznika, pod vodstvom dviju studentica Učiteljskog fakulteta, Anamarije Brižan i Ines Šoštarić, na cjelodnevnim je radionicama imalo priliku okušati se u brojnim vrstama kreativnog stvaralaštva, bolje upoznati naš grad, odigrati razne društvene, sportske i retro igre i sl.

Tako su, primjerice, oslikavali kamenčiće, izrađivali origami ždralove i slonove, slikali otiscima dlanova, prstiju i stopala, slikali pomoću spužvi, tempera i papirnatih oblika, izvodili pokuse, slušali priče i razgovarali o njima. Edukativne šetnje uključile su obilazak katedrale sv. Vida, tunela, Koblerovog trga, Arheološkog parka, Guvernerove palače, Trsatske gradine itd. Dva puta tjedno održane su i radionice filma i stop animacije u suradnji s Udrugom filmskih entuzijasta AnimatoRi. Djeca su na taj način dobila priliku okušati se u glumi, fotografiranju, crtanju i montaži što je rezultiralo zanimljivim videom nastalim u tehnici stop animacije.

Zadnjeg dana "Suncobrana" upriličena je izložba dječjih radova nastalih na radionicama te druženje s roditeljima i suradnicima, a svih osmero polaznika izrazilo je želju za ponovnim dolaskom i iduće ljeto.

Fotografije s radionice pogledajte u nastavku:


SVAŠTARAONICA – KREATIVNE RADIONICE ZA DJECU
Rijeka, 31.10.2017.

Udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" organizira kreativne radionice za djecu mlađeg školskog uzrasta (do 5. razreda). Radionice će započeti u četvrtak, 9. studenoga 2017. godine, a održavat će se u prostoru Udruge Portić (Trg svete Barbare 5/I), jednom tjedno od 18.00 do 19.30 sati.

Radionice su usmjerene na poticanje kreativnosti i kreativnog izražavanja, a polaznici će imati priliku okušati se u različitim tehnikama, od likovnog izražavanja (crtanje, slikanje, modeliranje glinom i plastelinom, kolažiranje i sl.), izrađivanja rukotvorina do dramskog iskaza (kreiranje igrokaza). U "Svaštaraonici" će djeca, kroz zabavu i druženje, usvojiti brojna nova znanja i vještine, osloboditi maštu i kvalitetno provesti slobodno vrijeme. 


PORTIĆ NA BOŽIĆNOM SAJMU NA KORZU!
Rijeka, 5.12.2017.

Udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" sudjeluje na Božićnom sajmu od 4. do 10. prosinca 2017. godine. Nalazimo se u kućici broj 1 na Korzu (ispred zgrade bivše pošte), od 10 do 20 sati. Svi proizvodi su rukotvorine naših volontera, a prihod od prodaje namijenjen je održavanju projekta Pripovjedač/ica priča za laku noć - Tete i barbe pričalice koji se provodi u Dječjoj bolnici Kantrida.

 

DAVORKA VIDIĆ VOLONTERKA GODINE!
Rijeka, 8.12.2017.

Povodom Međunarodnog dana volontera, Udruga za razvoj civilnog društva Smart, u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, dodijelila je nagradu "Volonteri godine" istaknutim volonterkama i volonterima s područja županije i grada. Volonterka udruge "Portić", Davorka Vidić, proglašena je volonterkom 2017. godine! Čestitamo Davorka!!

Predstavljanje Davorke Vidić pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=XGUC96L4gn4


PORTIĆ U MEDIJIMA TIJEKOM 2017. GODINE: