Uto, 19.01.2021. 09:00
Portić obilježio Mjesec hrvatske knjige!

Portić obilježio Mjesec hrvatske knjige!

"Mjesec hrvatske knjige" manifestacija je koja se odvija svake godine od 15.10. do 15.11. s ciljem promoviranja hrvatskih knjiga i čitanja. Kako u Portiću svi volimo čitati i potičemo čitanje od najranije dobi, organizirali smo manifestaciju koja se u petak i subotu, 13. i 14. studenog održala na Trgu sv. Barbare u Rijeci pod nazivom "Mjesec hrvatske knjige na Trgu sv. Barbare". Tom prigodom prikupljali smo slikovnice i dječje knjige koje će svoje mjesto naći u ormariću za razmjenu i posudbu na Trgu. Također smo organizirali radionice čitanja koje su vodile naše "tete i barbe pričalice", a teme su bile "Nagrađivani hrvatski dječji pisci" i "Zavičajna dječja književnost".

Fotografija: Miro Dežulović

Rezultati natječaja "I ti možeš biti teta/barba pričalica"

Rezultati natječaja "I ti možeš biti teta/barba pričalica"

Drage čitačice, čitači, mentorice, mentori i roditelji,

Udruga "Portić" ove godine održala je svoje 1. natjecanje u izražajnom čitanju proznih književnih tekstova "I ti možeš biti teta/barba pričalica". Natječaj je organiziran povodom obilježavanja Dječjeg tjedna te nam je iznimno drago što ste se odazvali u velikom broju iz različitih gradova, čime smo dosegli državnu razinu natjecanja. Ukupno se odazvalo 90 "teta/barba pričalica", od kojih je jedna bila izvan kategorije (predškolarka). U kategoriji 1. i 2. razreda ukupno se odazvalo 39 učenika, a u kategoriji 3. i 4. razreda 50. Prosudbeno povjerenstvo odlučilo je, zbog izuzetne izvrsnosti učenika, unutar svake kategorije uvesti i kategoriju posebne pohvale učenicima koji nisu osvojili nagradu, ali su se istakli po svim navedenim kriterijima te ostavili poseban dojam. Učenici koji nisu ušli u razmatranje Povjerenstva za kategoriju objavljenu po natječaju za izražajno čitanje proze, također bi se posebno pohvalili zbog izražajnosti čitanja dječje poezije kao poticaj i motivacija za daljnji rad.

U nastavku pročitajte nagrađene i posebno pohvaljene po kategorijama:

KATEGORIJA 1. I 2. RAZRED - NAGRAĐENI
1. Mihael Mosbach
2. Roko Dobrović
3. Korina Tina Šuša

POSEBNO POHVALJENI
1. Noemi Mavrinac
2. Tara Remenar
3. Roberta Antonić
4. Jure Tiškivski
5. Nikol Babić
6. Laura Brnabić
7. Val Travaš
8. Katja Šćulac
9. Jakov Malkoč
10. Mario Marinčić

KATEGORIJA 3. I 4. RAZRED – NAGRAĐENI
1. Petra Shushka
2. Bepo Dragičević
3. Luka Šupe

POSEBNO POHVALJENI
1. Marko Vukušić
2. Gabriela Šupica
3. Asja Vucelić
4. Grgur Zorić
5. Lara Jurišević
6. Lena Maslek
7. Maria Lucrezia Budanović
8. Sara Kozarević
9. Viktor Rus
10. Eva Vukelić

POHVALJENI U KATEGORIJI IZRAŽAJNOG ČITANJA POEZIJE
Mihael Kranjac
Luka Pavičić
Noemi Šepić

POSEBNO POHVALJENA IZVAN SVIH KATEGORIJA
Sunčica Knez Pijalić

Čestitamo svim sudionicima! Svi sudionici dobivaju Pohvalnicu (za sudjelovanje), Posebnu pohvalnicu i Diplomu za osvojeno mjesto uz prigodnu nagradu. Pohvalnice učenicima i zahvalnice mentorima bit će proslijeđene ustanovama ili na kućnu adresu, a o svečanoj dodjeli nagrada bit ćete naknadno obaviješteni. Uživajte u video uradcima malih "teta/barba pričalica"!

Počinju radionice projekta "3, 4 uči sad"

Počinju radionice projekta "3, 4 uči sad"

3,4 uči, sad – projekt osnaživanja učenika za uspješno učenje, kritičko mišljenje i emocionalni razvoj započeo je s provođenjem 2019. godine.

Osmišljen je kao odgovor na potrebe učenika za ostvarivanje uspješnog učenja i to kroz njegov emocionalni razvoj te razvoj njegova kritičkoga mišljenja. U projektu se naglašava važnost razvoja kompetencije učiti kako učiti, koja uključuje kako kompetencije kritičkog mišljenja, tako i emocionalne kompetencije. Navedeno doprinosi poticanju kreativnog i inovativnog potencijala učenika.

Provedbom projekta želimo osnažiti učenike i pružiti im podršku u učenju kojom bi se ostvarivali dugoročni ciljevi usmjereni na aktivni i kritički pristup učenju, razvoj učenikove samostalnosti i odgovornosti u učenju, interesa za učenje te njegova pozitivnog emocionalnog razvoja (koje uključuje primjerice razvoj pozitivne slike o sebi kao učeniku).

Takav pristup uključuje razvoj strategija uspješnog učenja, kritičkog mišljenja učenika, ali i njegova afektivnoga (emocionalnog) razvoja, što se nadovezuje na prethodni projekt Mislimo srcem koji je provodila Udruga "Portić" proteklih godina. Naime, tijekom provođenja toga projekta pokazala se potreba da djeci polaznicima radionica nerijetko osim podrške u razvoju emocionalnih i socijalnih vještina treba i podrška u učenju što je opet sve međusobno uvjetovano.

U projekt može biti uključeno do 20 učenika osnovnih škola (od 4. do 8. razreda), a prema potrebi i više. Molimo zainteresirane roditelje da se do 16. listopada 2020. godine odazovu ovom pozivu, kako bi radionice mogle započeti sa svojim radom već 19. listopada 2020.

Prijavnica: prijavnica_3_4_uci_sad.docx

Voditeljica programa: Vlasta Tibljaš

Natjecanje za učenike "I ti možeš biti teta/barba pričalica"

Natjecanje za učenike "I ti možeš biti teta/barba pričalica"

Dragi učenici,

povodom Dječjeg tjedna pozivamo vas na naše 1. natjecanje u izražajnom čitanju proznih književnih tekstova "I ti možeš biti teta/barba pričalica". Udruga "Portić" poznata je po svojem projektu "Tete i barbe pričalice" u kojem volonteri svake večeri čitaju i pričaju priče djeci u bolnici. No, sada bismo voljeli vidjeti kako je to kada su djeca tete/barbe pričalice. Stoga ako volite čitati na glas, i to izražajno čitati, javite se na naš natječaj. Natjecanje će se u potpunosti održati virtualno pa nam stoga vaše videouratke pošaljite na mail adresu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Prijave se primaju do 6. listopada 2020., a imena najuspješnijih budućih "teta i barba pričalica" objavit ćemo 15. listopada 2020. 

Čitati možete tekstove primjerenog dječjeg sadržaja i tematike. Birati možete samostalno ili sve prepustite vašim mentoricama ili mentorima. Uz želju da što uspješnije održimo naš čitalački susret na daljinu prilažemo Pravilnik o natječaju, Prijavnicu i Suglasnost.

Pravilnik o natječaju - pravilnik_natjecanje_u_citanju.docx
Prijavnica - prijavnica_natjecanje_u_citanju.docx

Suglasnost - suglasnost_natjecanje_u_citanju.docx

Završile radionice "Pod riječkim suncobranom"

Završile radionice "Pod riječkim suncobranom"

Udruga "Portić" za vrijeme ovogodišnjih ljetnih školskih praznika organizirala je kreativne ljetne radionice "Pod riječkim suncobranom". Radionice su se održale u sljedećim terminima:
1. grupa / trajanje: 1 tjedan - od 16 do 19. lipnja
2. grupa / trajanje: 2 tjedna - od 23. lipnja do 3. srpnja
3. grupa / trajanje: 2 tjedna - od 6. do 17. srpnja
4. grupa / trajanje: 2 tjedna - od 20. srpnja do 31. srpnja

Zahvaljujemo roditeljima na ukazanom povjerenju i nadamo se da su se djeca odlično zabavila, ponešto naučila i sklopila nova prijateljstva. Veliki pozdrav do sljedećeg ljeta i novog Suncobrana!

Projekt "Svakog dana jedna priča" do 1. lipnja

Budući da tete i barba pričalice iz Udruge za promicanje dobrobiti djece "Portić" zbog epidemije virusa COVID-19 nisu mogli posjećivati djecu u Dječjoj bolnici na Kantridi i svojim pričama im olakšati boravak u bolnici, Udruga je još 24. ožujka pokrenula projekt "Svakog dana jedna priča" - čitanje i pričanje priča od kuće. Naše su tete i barbe pričalice svakoga dana, tijekom 10 tjedana čitale priče za djecu i odrasle i objavljivale ih na Facebooku, Instagramu, YouTube kanalu i web stranici. Mnoga djeca, a i odrasli, slušali su nas svaku večer i postali vjerni pratitelji naših društvenih mreža. Ovaj projekt nastao je kao odgovor na izazovno vrijeme u kojem smo se našli, kao pomoć svima koji su u našim pričama pronašli utjehu i ohrabrenje. Posljednja priča postavljena je na naše društvene mreže u nedjelju, 31. svibnja, a sve propuštene priče pronađite na:

Facebook stranici "Portića" - https://www.facebook.com/PorticRijeka 
Instagram profilu "Portića" - https://www.instagram.com/udrugaportic
 
Web stranici "Portića" - http://udruga-portic.hr/index.php/aktivnosti/svakog-dana-jedna-prica

YouTube kanalu "Portića" - https://www.youtube.com/channel/UCQ1MV1zaJSjhDnX7DBKCiJw

Donacija Dječjoj bolnici Kantrida

Donacija Dječjoj bolnici Kantrida

Humanitarni koncert "I ti možeš uljepšati nečije snove" u organizaciji Udruge "Portić" održan je 24. listopada 2019. u Centru Zamet, a prikupljena sredstva namijenili smo za krevete, namještaj i ostalu opremu za Zavod za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku te Zavod za neurologiju i dječju psihijatriju Dječje bolnice Kantrida. Danas smo isporučili prvi dio donacije, a ostatak slijedi uskoro. Više fotografija pogledajte na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/PorticRijeka/posts/3918222668250811

Poziv na online događaj sa studentima Ekonomskog fakulteta u Rijeci i tetama pričalicama

Poziv na online događaj sa studentima Ekonomskog fakulteta u Rijeci i tetama pričalicama

Studentski tim Ekonomskog fakulteta u Rijeci, u sklopu predmeta "Integrirana marketinška komunikacija" surađuje s Udrugom "Portić". Nakon nekoliko zajedničkih objava na Facebook stranici "Portića" slijedi zanimljiv, zabavan i poučan online događaj u njihovoj organizaciji, a na kojem će sudjelovati i naše tete pričalice.

Pozivamo vas i vaše najmlađe da nam se pridružite ovoga petka, 22. svibnja u 19:30 sati na poveznici preko Skype-a: https://join.skype.com/ldHj493Vpcs

Program događaja (voditelj Domagoj Paljević):
- Uvodna riječ (voditelj)
- Uvodni video (voditelj)
- Čitanje priča na zadanu temu (Marina Bjelobaba)
- Snimka o volontiranju i iskustvu (Marina Dušak, Vlasta Tibljaš, Arijana Prizmić, Petra Mavrinac)
- Pjesmica o zajedništvu i prijateljstvu (Leopold Mužić)
- Primjer studenta volontera (Valentina Horak)
- Likovna radionica (Vlatka Perić)
- Pjesmica na klaviru (Dorotea Petek)
- Glazba prilagođena djeci (Eric Galić, Petar Šimčić, Robert Mandić)
- Završna riječ (voditelj)

Namještaj Mima donirao Udrugu "Portić"

Namještaj Mima donirao Udrugu "Portić"

U Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu u četvrtak, 5. ožujka svečano je otvoren najveći i najmoderniji salon namještaja Mima. Tom je prigodom direktor Mime Milenko Marjanović uručio donacije predstavnicima Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka, Udruge za promicanje dobrobiti djece "Portić" i Doma za starije osobe Kantrida.

U Namještaju Mima vjeruju da svatko treba imati jednake uvjete te da trebamo dati sve od sebe kako bismo svi mi i buduće generacije, a ponajviše djeca, rasli na najbolji mogući način, u ozračju tolerancije i međusobnog razumijevanja.

Predstojnica Klinike za pedijatriju prof. dr. Jelena Roganović zahvalila je u ime svih malih pacijenata i osoblja na kuhinji po mjeri iz vlastite Mimine proizvodnje s ugradbenim aparatima, policama za dječje knjige i ormaru za predsoblje. Nadalje, Namještaj Mima je novčano donirao Udrugu "Portić" sa 7.500 kuna, a Domu za starije osobe Kantrida darovao je ormare. U ime Udruge "Portić" donaciju su preuzele članice Irena Koran i Gordana Pejić.

Fotografija: Novi list

Tete pričalice preuzele nagradu Ponos Hrvatske!

Tete pričalice preuzele nagradu Ponos Hrvatske!

ZAGREB - U zagrebačkoj City plazi, u organizaciji 24sata i HRT-a, dodijeljena je nagrada "Ponos Hrvatske". Nagrada je to koja se od 2005. godine dodjeljuje ljudima koji su se istaknuli dobrim djelima i humanošću. Dodjelu je uveličao i Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Među dobitnicima nagrade "Ponos Hrvatske", njih 28 istinskih junaka, i tete su pričalice, njih pet koje predstavljaju pet gradova u kojima postoje udruge teta pričalica; Rijeka, Split, Čakovec, Zagreb, Pula.

Tete pričalice, i gdjekoji barba pričalica, su volonterke i volonteri koji obilaze mališane u bolnicama i nastoje im uljepšati bolničke dane darujući im dio svog slobodnog vremena i puno topline i ljubavi.

Na nagradi se zahvalila u ime svih Tamara Milovanović iz Rijeke, ona koja je u ovoj priči od početka, već deset godina, a i ideja je krenula iz Rijeke kao jedan od projekata riječke Udruge za promicanje dobrobiti djece "Portić". Stoga ne čudi da su uz Tamaru na dodjelu došle i njene kolegice, tete pričalice iz "Portića" na čelu s predsjednicom Majom Opašić.

- Prije deset godina, još kao studentica psihologije, odlučila sam postati teta pričalica. Danas sam psiholog na istoj toj dječjoj hematologiji i onkologiji tako da sam očiti odradila tu priču i samo idem dalje – kazala nam je pred dodjelu Tamara Milovanović.

Priča o pričalicama počela je prije 11 godina kada je tadašnja predsjednica Udruge "Portić" Ksenija Vičić, razmišljajući što bi moga dati gradu i djeci, pokrenula ovaj projekt koji se zove "Pripovjedač/pripovjedačica priča za laku noć".

Kako kaže Milovanović, ni sanjao tada nitko nije da će se priča iz Rijeke proširiti i u druge krajeve i da će danas pokrivati cijelu dječju bolnicu Kantrida. Pitamo koliko je samo ispričanih priča u ovih deset godina koje su razveselili djecu.

- Ne samo djecu, nego svih nas. I to je ono što je posebno. Mi volonteri donosimo nešto dobro, ali puno više dobroga dobijemo nazad. Mislim da su brojna djeca, brojni roditelji rekli svoje o projektu, a ja samo pozivam sve koji su zainteresirani da se prijave i okušaju se u toj priči – ističe Milovanović.

Što se nagrade tiče uzbuđenje je veliko u "Portiću" i u teta pričalica iz pet naših gradova. Priznanje je to, ističu, svim volonterima, stotinama njih bez kojih priča ne bi bila moguća. Pri tom je, kako nam reče Maja Opašić, tim značajnije "Portiću" jer dolazi baš nakon što su lani proslavili desetu godinu osnutka. 

Inače, teta pričalica je više nego barbi, ili kako kaže Opašić, omjer nije ravnopravan, ali barbi ima. A treba volontera i više od njih 90 koliko ih je u udruzi s obzirom da se priča na Kantridi, na svim odjelima pričaju baš svaki dan, svaku večer.

Pričalice ne mogu više život bez toga ni zamisliti. A što se dileme tiče što pričati, bitno je, kaže Milovanović, da pričalica u priču vjeruje jer pripovijedanje je ono što ‘proda’ priču. Nego, kakav je osjećaj biti volonter?

- Predivno. Ja sam već osam godina tete pričalica i ne mogu zamisliti da to ne budem – priznala nam je Opašić.

Izvor: Novi list
Foto: Davor Kovačević

Nagrada Ponos Hrvatske za Tete pričalice!!

Nagrada Ponos Hrvatske za Tete pričalice!!

I ove godine udruga Ponos Hrvatske, dnevni list 24 sata i Hrvatska radiotelevizija, dodjeljuju nagradu "Ponos Hrvatske". Poštene, dobre i hrabre ovi će mediji nagraditi 15. put! Dobitnicima će nagrade biti uručene 25. veljače.

Među ovogodišnjim kandidatima su tete i barbe pričalice, odnosno tete i stričeki pričalice koji svake večeri posjećuju djecu i mlade u bolnicama u Rijeci, Zagrebu, Puli, Splitu i Čakovcu. Najnježniji naši volonteri su tete i barbe ili tete i stričeki pričalice na odjelima hrvatskih bolnica. Projekt je prije 10 godina pokrenula riječka udruga Portić.

- Volontera nam ima jako puno, aktivnih oko 100 s tim da je kroz našu udrugu u tih 10 godina prošao nebrojeno volontera i to s riječkog i šireg područja. To je zapravo i jedino moguće da se cijela ova priča održava s obzirom na veliki broj volontera zato što svaku večer na odjele dječje bolnice Kantrida dolaze tri volontera po večeri, tako da je to sveukupno 12 volontera koji svaku večer dolaze posjetiti djecu u bolnicu, izjavila je Tamara Milovanović iz Udruge za promicanje dobrobiti djece "Portić", Rijeka. Kada se, nakon studiranja u Rijeci, u rodni Split vratila teta pričalica Ana Bilčić, koja je studirajući volontirala, s udrugom Most, Gradskom knjižnicom Marko Marulić i Klinikom za dječje bolesti u Splitu dogovorila je suradnju na humanoj priči.

- I onda je zapravo projekt letio na krilima više od 300 educiranih volontera koji su svaku večer odlazili u kliniku za dječje bolesti i tih sat vremena s djecom uživali u čitanju priča i u igri, rekla je Ana. Priče za bolničku djecu doletjele su prije dvije godine i na odjel pedijatrije u Pulsku opću bolnicu. Tete pričalice dolaze iz udruge "Suncokret", a slikovnice od srca posuđuje njihova Gradska knjižnica i čitaonica. Program riječkih teta i barba pričalica preuzeli su prije dvije godine i u Čakovcu. Mališane posjećuju, kao i u drugim gradovima, svake večeri. Sudjeluje i gradska knjižnica, a javilo se 60 volontera. Zagrebačke tete i stričeke pričalice okuplja udruga "Smiješak za sve". U bolnice su krenuli 2014. godine, a osobito su ponosni na dvadesetak stričeka pričalica. Zahvaljujući tetama, barbama i stričekima volonterima, djeca i njihovi roditelji, a često i bolničko osoblje, slađe spavaju, a njihovi lijepi snovi i pozitivna očekivanja bolest lakše okreću na put prema dragocjenom zdravlju i sretnijem životu.

Više na stranicama HRT-a: https://magazin.hrt.hr/582398/price-iz-hrvatske/ponos-hrvatske-tete-i-barbe-pricalice i stranicama portala 24sata: https://www.24sata.hr/news/tete-pricalice-mi-djeci-zelimo-olaksati-boravak-u-bolnicama-675657

Trg svete Barbare u Starom gradu postao malo književno carstvo!

Trg svete Barbare u Starom gradu postao malo književno carstvo!

U sklopu projekta "Trg Svete Barbare djeci" koji Udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" provodi u sklopu programa Civilne inicijative u okviru projekta Europske prijestolnice kulture, Trg svete Barbare u Rijeci oplemenjen je novim sadržajima za djecu. Na Trgu su tako postavljene klupice za čitanje, ormarić s knjigama i slikovnicama za posudbu ili razmjenu, a postavljene su i vaze s biljem. Ideja je da djeca na Trgu uživaju u pisanoj riječi pa će tako moći knjige ili slikovnice posuditi i nakon čitanja ih vratiti, a moći će i sami slikovnice ili knjige koje više ne čitaju ostaviti u ormariću kako bi ih pročitala neka druga djeca. Svi su pozvani i da čitaju na otvorenom i na taj način obogate Trg na kojem će se organizirati i razne radionice s djecom na otvorenom, bit će raznih predstavljanja knjiga i slikovnica, ali i ostalih aktivnosti koje potiču okupljanje i druženje na otvorenom u samom centru grada.

Voditeljica projekta je Zorica Radojčić, članica i volonterka Udruge "Portić" koja je istaknula kako se nada da će prostor trga zaživjeti. "Održavat ćemo ovdje razna čitanja, likovne radionice, nastupe zborova i plesnih skupina. Trg je prekrasan i zaslužuje da uvijek bude pun djece i nadam se da ćemo uspjeti u svom naumu", istaknula je Radojčić. Novouređeni trg posjetio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je donio i nekoliko slikovnica za novi ormarić s knjigama."Uređenje i aktivnosti koje se planiraju na Trgu svete Barbare najbolji su pokazatelj što to projekt Europske prijestolnice kulture predstavlja. EPK nisu samo velike kazališne produkcije i predstave, izuzetne izložbe velikih svjetskih umjetnika ili program spektakularnog otvorenja, već upravo ovakve inicijative. Hvalevrijedne su akcije koje su proizašle kroz želju udruga i pojedinaca da se uključe i kroz manje projekte daju svoj doprinos gradu, ali i naprave nešto za dobrobit svih građana. Nadam se da će se taj trend nastaviti ne samo u ovoj godini već i u godinama koje su pred nama", rekao je gradonačelnik Obersnel.

Ormarić za knjige oslikala je riječka umjetnica Mirna Sišul, a u provedbi projekta volonterski su sudjelovali učenici Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci te djelatnici BKS banke koja je uređenje trga pomogla i donacijom. Udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" surađuje s brojnim organizacijama i školama s riječkog područja koje će na Trgu svete Barbare održavati radionice za djecu, a Udruga Portić će prostor koristiti za svoje aktivnosti na otvorenom i brinuti se o sitnim popravcima i bilju u vazama. Također, Udruga će knjige i slikovnice u ormariću, koje su prikupili građani i volonteri udruge, redovito nadopunjavati.

Dođite na otvorenje "Trga sv. Barbare djeci" u petak, 7.2.2020.

Dođite na otvorenje "Trga sv. Barbare djeci" u petak, 7.2.2020.

Pozivamo vas na otvorenje novouređenog Trga svete Barbare u Rijeci 7.2.2020. u 11:00 sati. Udruga "Portić" nositelj je projekta "Trg svete Barbare djeci" koji je financiran kroz program Civilne inicijative Rijeka 2020 u suradnji s Gradom Rijeka. Uredili smo Trg kao mjesto na kojem će se moći održavati radionice s djecom na otvorenom, predstavljanje knjiga i slikovnica kao i bilo koja aktivnost koja promiče čitanje, okupljanje, druženje i odmor na otvorenom u gradskoj sredini. Na Trgu su postavljene klupice za sjedenje i čitanje, vaze s biljem te ormarić s knjigama i slikovnicama za posudbu ili razmjenu. Dakle, djeca mogu posuditi knjige ili slikovnice i vratiti ih nakon čitanja, mogu sjesti na klupicu na trgu i pročitati ih te ih mogu uzeti kući i umjesto njih u ormarić staviti svoje koje više ne čitaju.

Voditeljica projekta je Zorica Radojčić, članica i volonterka/teta pričalica Udruge Portić. Ormarić je oslikala riječka umjetnica Mirna Sišul. U provedbi projekta kao volonteri sudjelovala su djeca iz Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci. Također se uključila i BKS banka, donacijom i volonterskim sudjelovanjem svojih djelatnika. Građani te članovi i volonteri Udruge prikupili su knjige i slikovnice za ormarić. Udruga će knjige i slikovnice redovito nadopunjavati tako što će uputiti javni poziv za donaciju istih. Također će se brinuti o sitnim popravcima i bilju u vazama.

Udruga surađuje s brojnim organizacijama i školama s riječkog područja te će iste pozivati da na Trgu održavaju radionice za djecu u suradnji s našom Udrugom ili samostalno te će sama Udruga prostor koristiti za svoje aktivnosti na otvorenom.

U programu otvorenja sudjelovat će djeca iz Osnovnih škola Nikola Tesla i Gelsi

Rotary club Rijeka Novi val donirao Portiću 17.000 kn!

Rotary club Rijeka Novi val donirao Portiću 17.000 kn!

Predstavnici Rotary cluba Rijeka Novi val u petak, 17. siječnja posjetili su Udrugu "Portić" i donirali 17.000 kn prikupljenih tijekom humanitarne akcije "Bila jednom jedna pusa..." koja se u prosincu 2019. održavala na riječkom Korzu. Za vrijeme akcije poznati riječki fotografi slikali su građane pod imelicom i prikupljali donacije namijenjene našim volonterima, Tetama i barbama pričalicama. U Portiću smo se ugodno družili i razgovarali o mogućim budućim suradnjama. Velika hvala dragim Rotarijancima i svima koji su sudjelovali u akciji!

Rotary club Rijeka Novi val osnovan je 6.3.2019. godine kao treći član riječkih Rotary klubova, odnosno 58. klub Rotary Distrikta 1913, najmlađem po prosjeku godina članica i članova (27 godina). Osnovan je na 90. obljetnicu rotarijanske povijesti u Hrvatskoj. Ambiciozni su, simpatični mladi ljudi koji su uspješno zaplovili u svoje karijere u kojima već ostvaruju upečatljive rezultate i uspjehe, a koji svojom svježinom žele doprinijeti Rotary zajednici na najbolji mogući način – nesebičnim pomaganjem, promicanjem visokih etičkih načela, širenjem dobre volje, mira i razumijevanja te djelovanjem s ciljem općeg dobra. Više o njima saznajte na stranici: https://www.facebook.com/RCRINOVIVAL/

Portić na Božićnom sajmu u Rijeci od 5. do 9. prosinca

Portić na Božićnom sajmu u Rijeci od 5. do 9. prosinca

Udruga Portić već tradicionalno sudjeluje na Božićnom sajmu u organizaciji Grada Rijeke. U našoj kućici, koja će biti postavljena na Koblerovom trgu, prodavat ćemo božićne ukrase i druge rukotvorine naših vrijednih članica te po prvi puta i kalendar. Posjetite nas od četvrtka, 5. prosinca do ponedjeljka, 9. prosinca u vremenu od 10:00 do 20:00 sati. Sav prihod od prodaje namijenjen je financiranju rada Portića u 2020. godini.

Dvije humanitarne akcije u studenom za Udrugu Portić

Dvije humanitarne akcije u studenom za Udrugu Portić

Tijekom mjeseca studenog u Rijeci su održane dvije humanitarne akcije u sklopu kojih su se prikupljala sredstva za podršku programu "Pripovjedač/ica priča za laku noć - Tete i barbe pričalice" Udruge Portić. U subotu, 16. studenog u Baptističkoj crkvi održan je 2. Modni humanitarni bazaar na kojemu su se mogle kupiti razne "krpice" i isprobati dnevni make up Katarine Baretić. Organizatorica događaja bila je Rahela Grozdanov. Prikupljena sredstva od prodaje odjeće na bazaaru donirat će se udruzi Portić pod pokroviteljstvom humanitarne djelatnosti "Moji bližnji". Najljepša hvala organizatorima!

Lijepe vijesti su nam stigle i iz Tower centra Rijeka! Ovaj popularni shopping centar krajem studenog proslavio je 13. rođendan, a tijekom rođendanskog tjedna (18.11. do 22.11.) organizirali su humanitarnu akciju za pomoć Tetama i barbama pričalicama. Tom je prigodom renomirani modni dizajner Juraj Zigman dizajnirao posebne majice, a sav prihod od njihove prodaje doniran je za podršku projektu "Tete i barbe pričalice". Majice su prodavali naši volonteri po cijeni od 50 kuna! Uz ovu donaciju, Tower centar Rijeka je Udruzi Portić donirao i 50 slikovnica "Kišni razdraganci" autora Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta. Hvala puno!!!

Na humanitarnom koncertu "I ti možeš uljepšati nečije snove" u Centru Zamet prikupljeno 132 tisuće kuna!

Na humanitarnom koncertu "I ti možeš uljepšati nečije snove" u Centru Zamet prikupljeno 132 tisuće kuna!

U četvrtak 24. listopada 2019. u Centru Zamet održan je humanitarni koncert „I ti možeš uljepšati nečije snove“ u organizaciji Udruge "Portić", povodom 10. obljetnice programa „Pripovjedač/ica priča za laku noć – Tete i barbe pričalice“. Koncert je organiziran uz pokroviteljstvo Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Mnogobrojni donatori i sponzori, pravne i fizičke osobe pripomogle su organizaciji i provedbi koncerta, te im ovim putem od srca zahvaljujemo, kako u ime Udruge Portić tako i u ime Klinike za pedijatriju kojoj je namijenjen prihod od akcije.

Koncert je bio iznimno uspješan, prodane su 2502 ulaznice, pa ovim putem zahvaljujemo svima koji su kupnjom ulaznice po cijeni od 50,00 kn sudjelovali u prikupljanju sredstava namijenjenih Zavodu za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku i Zavodu za neurologiju i dječju psihijatriju, Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka. Iznos ukupne donacije (od prodaje ulaznica i donacija fizičkih i pravnih osoba) od 132.000,00 kuna utrošit će se, u dogovoru s Klinikom za pedijatriju, za sljedeće: nabavku ležajeva za roditelje koji borave uz dijete tijekom boravka u bolnici (za onkologiju i dječju neurologiju), kupovinu didaktičkih igra(čaka), a dio sredstava upotrijebit će se za uređenje i oplemenjivanje čekaonice u prizemlju zgrade Poliklinike, uređenje i oplemenjivanje bolesničkih soba i dnevnog boravka na Zavodu za neurologiju i dječju psihijatriju, opremom i inventarom koji će poboljšati standard boravka roditelja i djece na ovim Zavodima.

Velika zahvala ide i svim izvođačima koji su nastupima na koncertu bez naknade honorara uvelike pridonijeli uspjehu naše humanitarne akcije. Uz sjajnu potporu "kućnog" benda, Olja’zz band, koji je okupio glazbeni producent koncerta Olja Dešić, nastupili su (abecednim redom): Antonela Doko, Boris Štok, Damir Kedžo, Denis & Denis, Iva Gortan, Jonathan, Klapa Kastav (m), Klapa Luka (ž), Koktelsi, Marko Tolja, Mateo Pilat, Mauro Staraj & La Banda, Mia Dimšić, Mia Negovetić, Neno Belan & Fiumens, Opća Opasnost, The Frajle, The Siids i Whiteheads.

Hvala i medijima na praćenju našeg humanitarnog koncerta kao i svih naših aktivnosti!

Fotogaleriju s koncerta (fotografi Miro Dežulović i Foto Kurti) pogledajte na: 
http://www.udruga-portic.hr/index.php/component/speasyimagegallery/humanitarni-koncert-i-ti-mozes-uljepsati-necije-snove?Itemid=247 

Edukacija za nove tete i barbe pričalice u Puli

Edukacija za nove tete i barbe pričalice u Puli

U Puli je 8. i 9. studenog 2019., u organizaciji naših partnera - Udruge Suncokret, održana edukacija za nove volontere - tete i barbe pričalice. Edukaciji se odazvao velik broj zainteresiranih budućih volontera. Veselimo se novim tetama i barbama pričalicama!

Održan koncert "I ti možeš uljepšati nečije snove" u organizaciji Udruge Portić

Održan koncert "I ti možeš uljepšati nečije snove" u organizaciji Udruge Portić

Dvije tisuće Riječanki i Riječana svih generacija uživalo je u četvrtak, 24. listopada u Centru Zamet u velikom humanitarnom koncertu "I ti možeš uljepšati nečije snove" održanom povodom obilježavanja 10. rođendana programa "Pripovjedač/ica priča za laku noć – Tete i barbe pričalice". Koncert je uz pomoć prijatelja, pokrovitelja i sponzora organizirala Udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" iz Rijeke, a pozivu za sudjelovanje odazvali su se baš svi kojima je poziv i upućen!

Generalni pokrovitelji koncerta bili su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. U ime Grada Rijeke organizatore, izvođače i publiku je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat. "Čestitam tetama i barbama pričalicama njihov rođendan. Ujedno im hvala što svojim pričama našoj djeci uljepšavaju dan i uvode ih u miran san. Ne možemo im nikada dovoljno zahvaliti za njihov trud i sve što rade za djecu. Grad Rijeka i ubuduće će podržavati i financirati njihove ideje i programe", kazao je Poropat.

Uz sjajnu sviračku potporu "kućnog" benda Olja’zz band kojega je okupio producent koncerta Olja Dešić, pred ispunjenim tribinama i tek nešto manje ispunjenijim parterom Centra Zamet nastupila su mnoga najpoznatija imena domaće glazbene scene: Antonela Doko, Boris Štok, Damir Kedžo, Denis & Denis, Iva Gortan, Jonathan, Klapa Kastav (m), Klapa Luka (ž), Koktelsi, Marko Tolja, Mateo Pilat, Mauro Staraj & La Banda, Mia Dimšić, Mia Negovetić, Neno Belan & Fiumens, Opća Opasnost, The Frajle, The Siids i Whiteheads.

Ulaznice su se prodavale po 50 kuna a iz prikupljenih financijskih sredstava kupit će se oprema za potrebe Zavoda za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku i Zavoda za neurologiju i dječju psihijatriju, Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka – lokalitet Kantrida (primjerice kreveti za roditelje koji borave uz uzglavlje djece tijekom cijeloga dana, namještaj za dječje bolničke sobe i sl. predmeti kojima će se podignuti kvaliteta bolničkoga standarda za djecu i njihove roditelje).

Udruga "Portić" svojim djelovanjem već 13 godina skrbi o potrebama i dobrobiti djece, mladih i njihovih obitelji. Najpoznatiji projekt udruge upravo je "Pripovjedač/ica priča za laku noć – Tete i barbe pričalice" koji se od studenoga 2009. godine kontinuirano provodi na raznim odjelima KBC-a Rijeka – Dječja bolnica na Kantridi te u drugim gradovima Hrvatske poput Zagreba, Splita, Pule i Čakovca. U proteklom je desetljeću u projektu "Teta i barba pričalica" sudjelovalo više od 1000 volontera.

Fotogaleriju s koncerta (fotografi Miro Dežulović i Foto Kurti) pogledajte na: http://www.udruga-portic.hr/index.php/component/speasyimagegallery/humanitarni-koncert-i-ti-mozes-uljepsati-necije-snove?Itemid=247 

Izložba o tetama i barbama pričalicama na riječkom Korzu

Izložba o tetama i barbama pričalicama na riječkom Korzu

Predsjednica udruge Portić Maja Opašić i gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel u petak, 4. listopada 2019. na riječkom su Korzu otvorili izložbu "I ti možeš uljepšati nečije snove" koja prikazuje deset godina provođenja programa „Pripovjedač/ica priča za laku noć”. Otvaranju izložbe prisustvovali su i brojni volonteri udruge koji od studenog 2009. godine u Dječjoj bolnici Kantrida svakoga dana pričaju priče bolesnoj djeci.

"Čestitam na izuzetnom osmišljenom projektu u kojem volonteri ulažu svoje vrijeme kako bi djeci u bolnici prilikom liječenja olakšali i uljepšali boravak", kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel."S velikim zadovoljstvom slavimo Tete i barbe pričalice, odnosno deset godina provođenja programa Pripovjedač/ica priča za laku noć te je doista veliki uspjeh da smo u kontinuitetu uspjeli odlaziti u bolnicu svakoga dana. Tete i barbe pričalice svaki dan između 19 i 20 sati odlaze u Dječju bolnicu Kantrida olakšavajući oporavak djece u bolnici, osobito dugotrajno hospitaliziranoj djeci“, kazala je predsjednica Udruge Portić Opašić, dodajući kako joj je u njezinih sedam godina iskustva teško zamisliti da ne bude teta pričalica. Izložba ostaje otvorena do 11. listopada 2019.

Upravo kreće i novi ciklus edukacije za volontere, koja će se održati 9., 10. i 11. listopada. Za volontiranje se mogu opredijeliti svi stariji od 16 godina. Zainteresirani se mogu prijaviti ispunjavajući prijavnicu koju je potrebno poslati na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Veliki jubilej programa „Tete i barbe pričalice“ obilježit će se i organizacijom velikog humanitarnog koncerta, koji će se održati u četvrtak, 24. listopada u Centru Zamet s početkom u 19 sati.

Na koncertu nastupaju Antonela Doko, Boris Štok, Damir Kedžo, Denis & Denis, En Face, Iva Gordan, Jonathan, muška Klapa Kastav, ženska Klapa Luka, Koktelsi, Marko Tolja, Mateo Pilat, Mauro Staraj & La Banda, Mia Dimšić, Mia Negovetić, Neno Belan & Fiumensi, Opća Opasnost, The Frajle, The Siids, Whiteheads, Sandro Bastiančić i The Siids. Sve izvođače pratit će Olja’zz bend riječkog glazbenika Olje Dešića. Prihod od prodanih ulaznica namijenjen je onkologiji i hematologiji Dječje bolnice Kantrida.

Partneri programa su Klinički bolnički centar Rijeka – Dječja bolnica Kantrida, Gradska knjižnica Rijeka i Filozofski i Učiteljski fakultet.

Program „Pripovjedač/ica priča za laku noć“ provodi se zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva zdravstva, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Više o izložbi pogledajte na mrežnim stranicama www.mojarijeka.hr

Fotografija: Miro Dežulović