Obavijest o početku radionica i knjižnice u Portiću

U Portiću od ponedjeljka, 9. listopada 2017. ponovno kreću naše redovite aktivnosti i to prema sljedećem rasporedu:

• Ponedjeljkom od 18 do 20 sati RADIONICA RUKOTVORINA - na ovoj radionici radit će se različite rukotvorine (predmeti i ukrasi od filca, božićne kuglice i sl.) kao priprema za božićni sajam na kojemu sudjelujemo početkom prosinca i tada prodajemo sve što napravimo, a u namjenu za održavanje našega programa "Tete i barbe pričalice". Radionicu vodi naša volonterka kreativnih ruku Arijana Prizmić. Materijal je osiguran, a treba ponijeti samo oštre škare.
  • Srijedom od 17 do 19 sati KNJIŽNICA - imamo velik broj kvalitetnih knjiga i slikovnica pa možete obogatiti svoju ponudu za bolnicu. Svi volonteri i članovi mogu posuditi do 8 knjiga, a rok posudbe je mjesec dana. Pri potrazi za knjigama, rado će vam pomoći naše knjižničarke Nina i Drina.
  • U istom terminu srijedom od 17 do 19 sati održava se RADIONICA PLETENJA koju vodi naša iskusna pletačica Nina Linardić. Pozivamo sve koji znaju plesti ili možda žele obnoviti znanje, kao i one koji žele naučiti plesti, da dođu i uz ugodno druženje naprave lijepe vunene predmete koje ćemo također prodavati na našem sajmu. Vuna i igle su osigurani.

Kreativne ljetne radionice "Pod riječkim suncobranom"

Kreativne ljetne radionice za djecu mlađeg školskog uzrasta „Pod riječkim suncobranom“ održane su u prostoru Udruge Portić od 19. lipnja do 3. srpnja 2017 godine.

Osmero polaznika, pod vodstvom dviju studentica Učiteljskog fakulteta, Anamarije Brižan i Ines Šoštarić, na cjelodnevnim je radionicama imalo priliku okušati se u brojnim vrstama kreativnog stvaralaštva, bolje upoznati naš grad, odigrati razne društvene, sportske i retro igre i sl.

Tako su, primjerice, oslikavali kamenčiće, izrađivali origami ždralove i slonove, slikali otiscima dlanova, prstiju i stopala, slikali pomoću spužvi, tempera i papirnatih oblika, izvodili pokuse, slušali priče i razgovarali o njima. Edukativne šetnje uključile su obilazak katedrale sv. Vida, tunela, Koblerovog trga, Arheološkog parka, Guvernerove palače, Trsatske gradine itd.

Dva puta tjedno održane su i radionice filma i stop animacije u suradnji s Udrugom filmskih entuzijasta AnimatoRi. Djeca su na taj način dobila priliku okušati se u glumi, fotografiranju, crtanju i montaži što je rezultiralo zanimljivim videom nastalim u tehnici stop animacije.

Zadnjeg dana „Suncobrana“ upriličena je izložba dječjih radova nastalih na radionicama te druženje s roditeljima i suradnicima, a svih osmero polaznika izrazilo je želju za ponovnim dolaskom i iduće ljeto.

Pogledajte video nastao na radionicama:

Dani svetog Vida 2017. u Portiću

Povodom obilježavanja Dana sv. Vida, Udruga za promicanje dobrobiti djece „Portić“ je organizirala različite kreativne i edukativne radionice. 13. lipnja 2017., u prostoru Udruge održana je pričaonica za djecu nižeg školskog uzrasta Povedat štorije z našega kraja „Trsatski zmaj“, a istoga se dana u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci održala pričaonica za srednjoškolce „Ivan i tuljanovo krzno“.
U srijedu, 14 lipnja 2017. na Trgu svete Barbare odvijao se, sada već tradicionalni, Vidov origami maraton. Djeca - polaznici origami radionica u Portiću, učili su svu zainteresiranu djecu osnovama origami vještine. Origami maratonu priključila se i Udruga filmskih entuzijasta AnimatoRi koja je autor videa snimljenog tehnikom stop animacije (stop motion) kojeg možete vidjeti u nastavku.

Rastimo zajedno Plus

Rastimo zajedno plus

U periodu od 28. veljače do 23. svibnja 2017. godine u prostorijama Udruge "Portić" provodio se program radionica za roditelje "Rastimo zajedno plus". Radionice su provedene u sklopu projekta "Obiteljsko – rehabilitacijski programi za obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom" kojega provodi Udruga "Pegaz" Rijeka s partnerima; Centrom za socijalnu skrb iz Rijeke, Konjičkim klubom "Eohippus" iz Vinovaca i Udrugom za terapijsko i rekreacijsko jahanje "Nada" iz Vrbovca. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva.

Program se sastoji od jedanaest dvosatnih radionica, konceptualno i tematski povezanih, a namjenjen je roditeljima djece s teškoćama u razvoju do šest godina starosti.

Voditeljice programa su Nina Vela Vrabec, dipl. socijalna pedagoginja i Danijela Perić Kosović, prof. psiholog. Koristeći različite oblike rada, zajedno s roditeljima nastojale su stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje kroz koje roditelji bolje upoznaju sebe u ulozi roditelja, prepoznaju učinkovite načine kako se nositi s dodatnim opterećenjima pod kojima žive, razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, prepoznaju na koje se načine odnose prema svom djetetu te doznju i za druge moguće načine.

More Articles...