Sub, 15.06.2024. 13:28

10. rođendan teta i barba pričalica

10. rođendan teta i barba pričalica

Najznačajniji projekt Udruge "Portić" - "Pripovjedač/ica priča za laku noć – "Tete i barbe pričalice" koji se u KBC-u Rijeka, na lokalitetu Kantrida, provodi od studenoga 2009. godine (projekt je osmislila i pokrenula tadašnja predsjednica Udruge "Portić" Ksenija Vičić u suradnji s Dječjom bolnicom Kantrida), ove godine obilježava 10. godišnjicu kontinuiranog djelovanja. Povodom toga jubileja Udruga "Portić" pripremila je mnogobrojne slavljeničke aktivnosti koje provodi tijekom čitave 2019. godine, dok će vrhunac proslave biti krajem listopada. O čemu se točno radi, predstavit ćemo vam tijekom narednih mjeseci.

Udruga "Portić" je u slavljeničku godinu ušla akcijom prikupljanja tople odjeće u sklopu humanitarne akcije "Jakna za drugoga", u organizaciji Portala Dobrote i Ljudi za ljude, 19. siječnja 2019. Portić je akciji darovao pletene šalove, kape i rukavice koje su napravile vrijedne ruke naših pletačica.

Nekoliko dana kasnije saznali smo da je naš projekt "Trg svete Barbare djeci" odabran za financiranje u sklopu Civilnih inicijativa u organizaciji Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Upravo su građani, odnosno Vijeće građana, odabrali naš projekt kao jedan od 11 najboljih! Trg svete Barbare, na kojem se nalazi sjedište Portića, točnije prostor za radionice i edukacije, ove će se godine u potpunosti transformirati, a glavna misao vodilja pri uređenju bit će nam djeca i knjige/slikovnice!

Povodom 10. rođendana Teta i barba pričalica na Facebook stranici Udruge "Portić" svakoga mjeseca dijelimo prigodne poklone. 

U veljači su članovi i volonteri Udruge "Portić" čitali i darivali knjige u riječkim autobusima na međunarodni Dan darivanja knjiga, 14. veljače. Cilj je bio potaknuti čitanje, darivanje i razmjenu knjiga kod djece i odraslih. Krajem mjeseca Tete pričalice održale su pričaonicu za djecu prigodnog naslova "Vuk koji je slavio rođendan" u Centru Izvor u Selcu, te su posjetile Udrugu za sindrom Down - Rijeka 21 gdje su čitale, pjevale i smijale se s djecom. Novi seminari za Tete i barbe pričalice s našim timom pričalica održani su u Puli (Udruga Suncokret) i Čakovcu (MURID). 

U ožujku su Tete i barbe pričalice, na poziv Astronomskog centra Rijeka, sudjelovali u obilježavanju Međunarodnog dana planetarija. Povodom Svjetskog dana pripovijedanja (20.03.) predsjednica Udruge Maja Opašić održala je interaktivnu i nadasve zanimljivu radionicu pod nazivom "Kako pripovijedati priče i bajke". Jedna od akcija povodom obilježavanja 10. obljetnice projekta "Pripovjedač/ica priča za laku noć" bilo je i prvo zajedničko dobrovoljno darivanje krvi naših volontera (21.03.) koji su time još jednom pokazali svoje veliko srce! Naši su volonteri potom sudjelovali i na vrlo zanimljivim interaktivnim radionicama Lessac tehnike te će im to iskustvo zasigurno biti od velike koristi prilikom pripovijedanja priča hospitaliziranoj djeci. Naš je tim krajem ožujka u RI Hub-u predstavio slavljenički projekt na Konferenciji "Volontiranje - za zajednicu, sa zajednicom u organizaciji" koju je organizirao SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava.

Na prvi dan travnja krenuli smo s provedbom novog projekta pod nazivom 3,4 uči, sad: Projekt osnaživanja učenika za uspješno učenje, kritičko mišljenje i emocionalni razvoj. Održana je prva edukacija za studente Učiteljskog i Filozofskog fakulteta u Rijeci koji će provoditi radionice s učenicima osnovnih škola. Voditeljica projekta je Iva Buchberger, a financijsku podršku nam pruža Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Povodom Tjedna dobre dječje knjige naši su volonteri posjetili OŠ-SE Gelsi i održali radionicu interaktivnog pripovijedanja "Nestrpljiva zebra", origamisti su održali origami radionicu "Učenje kroz igru" za učenike OŠ Gornja Vežica, a u suradnji s učenicima Građevinske tehničke škole iz Rijeke, "Portić" je održao i likovnu pričaonicu u OŠ-SE Gelsi. Tema je bio Vivaldi i njegova Četiri godišnja doba. 

Krajem travnja održana je manifestacija "Noć knjige", a povod manifestaciji je Dan hrvatske knjige (22. travnja) i Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja). Naše tete pričalice organizirale su Večeri stripova u Dječjoj bolnici Kantrida.

U subotu, 11. svibnja organizirali smo tradicionalni proljetni izlet naših članova i volontera, a naša ovogodišnja destinacija bila je Istra i njezini predivni gradići Svetvinčenat, Grožnjan i Hum. Dva dana poslije otvorili smo našu novu web stranicu na adresi: www.udruga-portic.hr. Tijekom svibnja sudjelovali smo u manifestacijama Dani otvorenih vrata udruga i Hrvatska volontira.

11. lipnja otvorili smo štand na riječkom Korzu povodom obilježavanja Dana svetog Vida i prodavali rukotvorine naših volontera. Sav prihod od prodaje bio je namijenjen održavanju programa "Pripovjedač/ica priča za laku noć - Tete i barbe pričalice". Sedam dana poslije održali smo konferenciju za medije na kojoj smo predstavili koncert "I ti možeš uljepšati nečije snove" koji organiziramo povodom 10. rođendana "Tete i barba pričalica". U ponedjeljak, 17. lipnja započele su naše kreativne ljetne radionice "Pod riječkim suncobranom" namijenjene djeci od 7 do 10 godina za vrijeme školskih praznika (trajanje do 26. srpnja). Voditeljice radionica tijekom šest ljetnih tjedana bile su Ines Šoštarić i Petra Skočić.

U četvrtak, 27. lipnja organizirali smo razmjenu školskog pribora pod nazivom "Što ti ne treba, donesi, a što treba, odnesi". Razmjenjivali smo školske torbe, pernice, pribor za pisanje, crtanje, slikanje i sve ostalo što je potrebno školarcima u njihovom radu. Akciju je najavio portal Fiuman.hr na stranici: https://www.fiuman.hr/u-cetvrtak-razmjena-skolskog-pribora-u-rijeci 

Krajem srpnja organizirali smo prvi ciklus našeg novog projekta "3, 4 UČI, SAD: projekt osnaživanja učenika za uspješno učenje, kritičko mišljenje i emocionalni razvoj". Ostvaren je uz pomoć financijske podrške Primorsko-goranske županije i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te uz velik angažman naših studenata Učiteljskog i Filozofskog fakulteta. Dvadesetak djece učilo je kako pravilno učiti, kako kritički promišljati te kako se nositi s tremom prilikom ispitivanja. Sredinom kolovoza započeli smo s promocijom humanitarnog koncerta "I ti možeš uljepšati nečije snove" koji ćemo povodom 10. rođendana Teta i barba pričalica održati 24. listopada 2019.

Sredinom rujna Portić tim pojačala je nova zaposlenica u uredu, Patricia Sečen, a 17.9. započeli smo prikupljati knjige i dječje slikovnice za projekt "Trg Svete Barbare djeci" koji organiziramo u suradnji s "Rijeka 2020 - Europskom prijestolnicom kulture". Početkom listopada počeli smo intenzivno predstavljati i promovirati naš humanitarni koncert, a u petak, 4. listopada gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i predsjednica udruge Portić Maja Opašić otvorili su izložbu postamenata na Korzu "I ti možeš uljepšati nečije snove" povodom obilježavanja 10. rođendana programa "Pripovjedač/ica priča za laku noć - Tete i barbe pričalice". Izložba se može razgledati do 11. listopada 2019.

U četvrtak, 24. listopada održan je humanitarni koncert "I ti možeš uljepšati nečije snove" u Centru Zamet. U prepunoj dvorani nastupilo je 20-ak najpoznatijih izvođača domaće glazbene scene među kojima su bili Opća Opasnost, Mia Dimšić, Mia Negovetić, The Frajle, Marko Tolja, Damir Kedžo, Jonathan i mnogi drugi, a tom je prilikom skupljeno 132.000 kuna od prodaje ulaznica i donacija koje će biti donirane Klinici za pedijatriju KBC Rijeka. Tijekom mjeseca studenog za Udrugu Portić i program "Teta i barba pričalica" održane su dvije humanitarne akcije - Tower centra Rijeka i modnog dizajnera Juraja Zigmana te 2. Modni humanitarni bazaar u Baptističkoj crkvi u Rijeci. Obe akcije su sav prihod donirale udruzi Portić.

U prosincu je Rotary club Rijeka Novi val pokrenuo humanitarnu akciju "Bila jednom jedna pusa..." u sklopu koje su se skupljale donacije za Tete i barbe pričalice na riječkom Korzu. Poznati riječki fotografi slikali su građane našeg grada pod imelicom postavljenom samo za tu priliku. Skupljeno je 17.000 kn! Sredinom prosinca u RiHubu održana je svečana sjednica skupštine Udruge Portić na kojoj su dodijeljene nagrade za najistaknutije volontere Tete i barbe pričalice.