Pon, 11.12.2023. 06:32

Trg svete Barbare u Starom gradu postao malo književno carstvo!

Trg svete Barbare u Starom gradu postao malo književno carstvo!

U sklopu projekta "Trg Svete Barbare djeci" koji Udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" provodi u sklopu programa Civilne inicijative u okviru projekta Europske prijestolnice kulture, Trg svete Barbare u Rijeci oplemenjen je novim sadržajima za djecu. Na Trgu su tako postavljene klupice za čitanje, ormarić s knjigama i slikovnicama za posudbu ili razmjenu, a postavljene su i vaze s biljem. Ideja je da djeca na Trgu uživaju u pisanoj riječi pa će tako moći knjige ili slikovnice posuditi i nakon čitanja ih vratiti, a moći će i sami slikovnice ili knjige koje više ne čitaju ostaviti u ormariću kako bi ih pročitala neka druga djeca. Svi su pozvani i da čitaju na otvorenom i na taj način obogate Trg na kojem će se organizirati i razne radionice s djecom na otvorenom, bit će raznih predstavljanja knjiga i slikovnica, ali i ostalih aktivnosti koje potiču okupljanje i druženje na otvorenom u samom centru grada.

Voditeljica projekta je Zorica Radojčić, članica i volonterka Udruge "Portić" koja je istaknula kako se nada da će prostor trga zaživjeti. "Održavat ćemo ovdje razna čitanja, likovne radionice, nastupe zborova i plesnih skupina. Trg je prekrasan i zaslužuje da uvijek bude pun djece i nadam se da ćemo uspjeti u svom naumu", istaknula je Radojčić. Novouređeni trg posjetio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je donio i nekoliko slikovnica za novi ormarić s knjigama."Uređenje i aktivnosti koje se planiraju na Trgu svete Barbare najbolji su pokazatelj što to projekt Europske prijestolnice kulture predstavlja. EPK nisu samo velike kazališne produkcije i predstave, izuzetne izložbe velikih svjetskih umjetnika ili program spektakularnog otvorenja, već upravo ovakve inicijative. Hvalevrijedne su akcije koje su proizašle kroz želju udruga i pojedinaca da se uključe i kroz manje projekte daju svoj doprinos gradu, ali i naprave nešto za dobrobit svih građana. Nadam se da će se taj trend nastaviti ne samo u ovoj godini već i u godinama koje su pred nama", rekao je gradonačelnik Obersnel.

Ormarić za knjige oslikala je riječka umjetnica Mirna Sišul, a u provedbi projekta volonterski su sudjelovali učenici Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci te djelatnici BKS banke koja je uređenje trga pomogla i donacijom. Udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić" surađuje s brojnim organizacijama i školama s riječkog područja koje će na Trgu svete Barbare održavati radionice za djecu, a Udruga Portić će prostor koristiti za svoje aktivnosti na otvorenom i brinuti se o sitnim popravcima i bilju u vazama. Također, Udruga će knjige i slikovnice u ormariću, koje su prikupili građani i volonteri udruge, redovito nadopunjavati.