Čet, 18.07.2024. 09:36

Vlasta Tibljaš volonterka godine!

Vlasta Tibljaš volonterka godine!

Udruga za razvoj civilnog društva SMART – Volonterski centar Rijeka, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka povodom 5. prosinca, Međunarodnog dana volontera, dodijelili su nagradu Volonteri godine za 2021. godinu. Nagrade Grada Rijeke i SMART-a primili su Vlasta Tibljaš iz Udruge za promicanje dobrobiti djece Portić, Antonio Letica iz udruge DePaul Hrvatska i Predrag Šimić iz Društva za zaštitu životinja Rijeka. Nagrade PGŽ-a i SMART-a primili su Sandra Zgodić iz Društva za istraživanje i potporu, Jasna Čekade iz Udruge Franak i Franjo Vicić iz Kulturno umjetničke udruge Sklad, Bakar.

SMART-ova nagrada Organizator volontiranja 2021. uručena je Društvu za istraživanje i potporu, a nagrada Školski volonterski klub 2021. dodijeljena je Srednjoj školi Dr. Antuna Barca iz Crikvenice. Dodijeljene su i pohvale Volonterskog centra Udruge SMART, koje su primili Bojana Kovačević, Srednja škola Delnice, Merima Ferk, Društvo za zaštitu životinja Rijeka, Lucija Pećarina, Centar za kulturu dijaloga, Katica Vukas, Udruga žena operiranih dojki Nada – Rijeka, Gorana Marković, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Katarina Erak, Društvo za istraživanje potporu, Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska – CroMSIC, Katolička osnovna škola Josip Pavlišić, Učenički dom Željezničko-tehničke škole Moravice i Srednja škola Delnice.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana volontera glasi “Volontirajmo sada za našu zajedničku budućnost”. Tu temu možemo promatrati u kontekstu kriznih situacija koje su nas zatekle u posljednjih nekoliko godina te svakako i u kontekstu klimatskih promjena, migracija i doprinosa održivom razvoju. Istraživanja pokazuju da one zajednice u kojima se ulaže u razvoj volonterstva imaju veću otpornost i bolji odgovor na krizne situacije. Volonterke i volonteri uključuju se u olakšavanje raznih kriza ali značajnu ulogu imaju i u postkriznom razdoblju u pružanju podrške onima koji će posljedice kriza značajnije osjetiti u svojim životima. Volontiranje iznimno doprinosi izgradnji povjerenja i društvenog kapitala u društvu te smanjuje destruktivna ponašanja, ekstremizam i radikalizam.

Udruga za razvoj civilnog društva SMART zahvaljuje svim volonterkama i volonterima i organizacijama koje su se uključile u olakšavanje trenutne zdravstvene krize i krize izazvane potresima i time ukazali koliko je važno graditi zajednice temeljene na solidarnosti, uključivosti i brizi za drugoga. Vaš je doprinos zaista neprocjenjiv.

Pogledajte video Udruge za razvoj civilnog društva SMART o našoj Vlasti Tibljaš: