Ned, 25.02.2024. 00:10
Tjedan retro igara: Lastik: Zagrebački

Tjedan retro igara: Lastik: Zagrebački

Lastikom se mogu igrati razne igre uz izvođenje niza pokreta, ovisno o igri. Može igrati svatko za sebe ili se može igrati u parovima. Postoji mnogo igara s lastikom, primjerice Trokut, Olimpijada, Prstići, Zagrebački, itd. Za Zagrebački je potrebno minimalno dvoje igrača i prostor za igru dovoljan da se između dvoje igrača rastegne lastik duljine 5 metara.

Tjedan retro igara: Krokodile, krokodile smijemo li prijeći rijeku?

Tjedan retro igara: Krokodile, krokodile smijemo li prijeći rijeku?

Igra je namijenjena igračima svih uzrasta, a što ih ima više, zanimljivija je. Određujemo teren za igru tako da kredom crtamo rijeku široku otprilike 3 metra i startnu liniju. Na startu su igrači, a u rijeci je jedno dijete, tj. krokodil. Igrači pitaju: "Krokodile, krokodile – smijemo li prijeći rijeku?". Krokodil im odgovara: "Samo ako imate ružičastu/plavu/žutu/smeđu... boju". Oni koji imaju tu boju na sebi, nesmetano prelaze rijeku dodirujući tu boju. Oni koji nemaju, pokušavaju prijeći rijeku, a da ih krokodil ne ulovi. Onaj tko je ulovljen postaje novi krokodil.

Tjedan retro igara: Olimpijada - čoko, čokolada

Tjedan retro igara: Olimpijada - čoko, čokolada

Igra je namijenjena igračima svih uzrasta, a što ih ima više, zanimljivija je. Za igru je dovoljno onoliko prostora koliko treba da se između dvoje igrača može rastegnuti lastik duljine 5 metara. U početnom položaju igre dvoje igrača drže lastik rastegnut između sebe u obliku slova X. Zatim počinju pjevati "olimpijada, čoko-čokolada" i istovremeno, koristeći ruke i noge, lastikom naprave oblik, svojevrsnu „mrežu“ od lastika. Ostaju u tom položaju te se igrači jedan po jedan provlače kroz mrežu. Onaj tko dotakne lastik, ispada iz igre. Kada se svi igrači jednom provuku kroz mrežu, ponavlja se pjesmica i igra ide iz početka. Posljednja dva igrača koji ostanu, tj. koji nisu dotakli lastik, mogu nastaviti novu kao igrači koji drže lastik, tj. oblikuju mrežu za provlačenje.

Tjedan retro igara: Crvena kraljica jen', dva, tri!

Tjedan retro igara: Crvena kraljica jen', dva, tri!

Igra je namijenjena igračima svih uzrasta, a što ih ima više, zanimljivija je. Određujemo teren za igru tako da kredom crtamo dvije linije, start i cilj, međusobno udaljene otprilike 10 metara. Na startu su igrači, a na cilju je jedno dijete, tj. crvena kraljica. Dok je crvena kraljica igračima okrenuta leđima, izgovara (različitim tempom): "Crvena kraljica jen’, dva, tri....STOP!". Za to vrijeme igrači se pokušavaju približiti cilju, a kretati se smiju samo dok im je crvena kraljica okrenuta leđima i ne vidi ih. Kad se okrene, svi igrači moraju ostati na mjestu, ukipljeni. Ako crvena kraljica, kad se okrene, primijeti da se netko od igrača pomaknuo, šalje ga na start. Ostali nastavljaju igru. Pobjednik je onaj igrač koji prvi dođe do ciljne linije i dotakne crvenu kraljicu. Pobjednik nastavlja igru kao crvena kraljica.

Tjedan retro igara: Care, care gospodare, koliko je sati?

Tjedan retro igara: Care, care gospodare, koliko je sati?

Igra je namijenjena igračima svih uzrasta, a što ih ima više, zanimljivija je. Određujemo teren za igru tako da kredom crtamo dvije linije, start i cilj, međusobno udaljene otprilike 10 metara. Na startu su igrači, a na cilju je jedno dijete, tj. car. Dok je car igračima okrenut leđima, pitaju ga: „Care, care gospodare, koliko je sati?“. Međusobno se dogovaraju za redoslijed kojim će mu postavljati pitanje, a mogu i promijeniti glas tako da car ne zna točno tko od njih pita. Car odgovara na pitanje navodeći koliko i kojih koraka igrači moraju napraviti u njegovom smjeru, tj. od startne do ciljne linije. Pobjednik je onaj igrač koji prvi dođe do ciljne linije i dotakne cara. Pobjednik nastavlja igru kao car.